Sportgazdaság

A Nike is rehabilitálta Michael Vicket

  • Vásárhelyi Tamás

Az amerikai sportszergyártó multi, a Nike is rehabilitálta Michael Vicket, aki börtönbüntetése után parádés szezont teljesített a Philadelphia Eaglesszel.

AZ NFL egyik ünnepelt sztárja volt évekkel ezelőtt Michael Vick, akivel a mindig jól értesült Nike sportszergyártó cég marketingesei már újonc évének kezdete előtt, 2001-ben szerződést kötöttek. A néhány évvel később illegális kutyaviadalok szervezése miatt börtönbe jutott irányítótól azonban 2007-ben megvont minden támogatást a multinacionális cég. Vick ezt követően 23 hónapot töltött a börtönben, és sokan úgy gondolták, hogy ez a közel két év karrierjének végét is jelenti

Vick azonban a szabadulás után kapott még egy esélyt az élettől és a a Philadelphia Eagles NFL-csapatától, ahol remek szezont teljesített a 2010/11-es évadban, nem véletlen, hogy az AP hírügynökségnél ő kapta meg az év visszatérője címet. Az amerikai sportszergyártó cég - ennek a sportszakmai eredménynek is köszönhetően - újra lehetőséget lát az irányítóban, akivel múlt pénteken, egyelőre nem részletezett feltételek szerint újra szponzori megállapodást kötött. A cég már 2009-ben felvette a kapcsolatot a börtönviselt sportemberrel, de konkrét megállapodásig csak most jutottak el.

Michael Vick illegális kutyaviadalok után ismét a pályára koncentrál

Vick márciusban újabb egyéves megállapodást kötött az Eaglesszel, amelyet tavaly a rájátszásig vezetett. Az alapszakasz első fordulójában megsérülő elsőszámú irányító, Kevin Kolb cseréjeként Vick 10-6-os mutatóval zárt az NFL alapszakaszában, ráadásul az NFC keleti csoportját is megnyerte együttesével. Vick karriercsúcsokat döntött az előző szezonban, hiszen 3018 yardot passzolt, 21 touch-downt érő átadást osztott ki, a liga egyik legjobban futó quarterbackjeként pedig kilencszer maga is a célterületre futott a labdával. Vick a szezon második felében már több szponzori szerződést is kötött, a bajnokság végén pedig az ő hetes számú Eagles-meze volt a hatodik legjobban fogyó játékos-mez az egész ligában. Vicket tehát újra felkapta a sportipar gépezete, nem is csoda, ha július végén is nagy felhajtás közepette jelenik majd meg Végre szabadon (Finally free) című önéletrajzi könyve, amely az interneten már most is megrendelhető.

Michael Vick esete a sportszponzorációs piacon is különlegesség, hiszen a CNBC elemzése szerint most először fordul elő olyan, hogy egy világmárka az általa korábban „ejtett” sportolóval ismét összeáll. Annak idején a Coca-Cola is megújította 2008-ban Kobe Bryanttel a szerződését, igaz a Los Angeles Lakers sztárjának szexbotránya éppen akkor jött, amikor 2003-ban amúgy is lejárt a megállapodás, így ebben az esetben csak „nem megújításról” beszélhettünk a kenyértörés helyett.