NHL

Fogynak a nagy nevek a szabadügynök-piacon

Brad Richards tartotta magát pénteki kijelentéséhez, miszerint szombaton mindenképp meghozza döntését, hogy hol folytatja pályafutását. Végül a New York Rangers ajánlata mellett tette le voksát, és egy 9 évre szóló, 60 millió dolláros szerződést írt alá a 31 éves csatár. Elmondása szerint a pénz helyett inkább az volt a befolyásoló tényező, hogy ismét volt edzője, John Tortorella kezei alá kerülhet, akivel 2004-ben Stanley Kupát nyertek a Tampa Bayjel.

Valószínűleg tényleg ez játszhatott döntő szerepet abban, hogy a Rangershöz igazolt, hiszen a Toronto és a Calgary is jóval többet fizetett volna szolgálataiért, mint a Rangers tette - igaz, jóval kevesebb időre. Richards új kontraktusa mindenesetre szöget ütött a jelenlegi kollektív szerződés koporsójába, mivel a csatár az első öt évben 50 milliót kaszál majd, és az utolsó négy évben mindössze 10 millió dollár üti a markát, évi 1-2 millió dolláros fizetéssel. Mivel nagyon elszaporodtak az ilyen típusú szerződések, főleg az idei szabadügynök-piacon, a 2005 óta érvényes kollektív szerződést nem fogják meghosszabbítani még egy esztendővel, és jövőre akár egy újabb lockout is fenyegetheti az észak-amerikai profi jégkorong élvonalát.

Brad Richards, a Dallas Stars csatára az NHL díjkiosztóján 2010-ben

Brad Richardsot tehát kihúzhatták a csapatok, de ez egyben azt is eredményezte, hogy a Richards mögött sorakozó „másodszámú” csatárokra megnyílt a kereslet, és a menedzserek igyekeztek minél gyorsabban lecsapni rájuk. Az egykori buffalói játékos, Tim Connolly a rivális Toronto Maple Leafshez igazolt, 2 évre évi 4,75 millió dollárért. Teljesítménye alapján még meg is érdemelne ekkora összeget, azonban a sorozatos sérülései miatt nagyon rizikós húzásnak tekinthető ez Brian Burke menedzsertől, aki csak abban reménykedhet, hogy Connolly egészséges marad, és a csapat legjobb csatárjával, Phil Kessellel meg fogják érteni egymást.

A másik játékos, aki rögtön kamatoztatni tudta Richards bejelentését, az Simon Gagné. Pár évvel ezelőtt talán ő lett volna a legnevesebb szabadügynök, azonban sérülékeny volta miatt sosem válthatta be a hozzá fűzött reményeket. Debütálása óta nem tudott egy szezont úgy lejátszani, hogy egy vagy több meccset ne kellett volna kihagynia különböző sérülések miatt. A francia-kanadai csatár Los Angelesbe költözött, két évre évi 3,5 millió dollárért. A Kings-drukkereknek sovány vigasz ez, hiszen a tavalyi Kovalcsuk-drámát követően idén ismét passzolta őket a legnagyobb név a szabadügynök-piacról.

A nap végére a Washingtoné lett az utolsó szó. George McPhee menedzser bejelentette, hogy sikerült megállapodniuk a csehek klasszis kapusával, Tomas Vokounnal, aki egy évre írt alá, igazán elenyésző összegért, 1,5 millió dollárért, ami egy ilyen képességekkel rendelkező kapusért ajándék. A Washington évek óta kapusgondokkal küszködik. Veteránokkal, úgymint Jose Theodore-ral, és saját fiatalokkal - Varlamovval és Neuvirth-szel - is próbálkoztak, de egyikük sem tudott stabil teljesítményt nyújtani. A Caps drukkerek most bizakodhatnak, hogy Vokoun beváltja a hozzá fűzött reményeket, azonban a szakértők kételkednek benne, hogy ő lenne a megoldása a Capitals sikerének, hiszen rájátszásbeli tapasztalattal alig rendelkezik a 34 éves cseh portás: még a Nashville-lel került rájátszásba kétszer is, de mindkét alkalommal már az első körben búcsúztatták őket.

NHL - A július 2-án elkelt szabadügynökök listája
  Posztja Korábbi csapata Új csapata Szerződés hossza Évi fizetés
Brad Richards csatár Dallas NY Rangers 9 év
$6,66 millió
Matt Gilroy védő NY Rangers Tampa Bay 1 év
$1 millió
Chris Bourque csatár Lugano (Svájc) Washington 1 év
$1 millió
Nolan Baumgartner védő Vancouver Vancouver n.a. n.a.
Tim Connolly csatár Buffalo Toronto 2 év
$4,75 millió
Anthony Stewart csatár Winnipeg Carolina 2 év
$900 ezer
Simon Gagné csatár Tampa Bay Los Angeles 2 év
$3,5 millió
Alex Bolduc csatár Vancouver Phoenix 1 év
$575 ezer
Ian White védő San Jose Detroit 2 év
$2.875 millió
Tomas Vokoun kapus Florida Washington 1 év $1,5 millió
Randy Jones védő Tampa Bay Winnipeg 1 év
$1,15 millió
Kent Huskins védő San Jose St. Louis 1 év
$1 millió
Rick Rypien csatár Vancouver Winnipieg 1 év $700 ezer