Forma-1

Ne várjunk változást Silverstone-tól!

  • Kele János

Utolsó reményét is elveszíteni látszik rajongók tízezreinek tömege: eddig ugyanis úgy tűnt, legalább a Brit Nagydíjtól kezdve változhat valami az istállók erősorrendjében, megtörhet a Red Bull dominanciája. Most úgy néz ki, nem ez történik, sőt…

A McLaren Mercedes versenyzője, Lewis Hamilton Valenciában
Pedig sokan már az eredetileg hangoztatott jóslat (ti., hogy a Red Bull majd jócskán visszaesik az FIA tiltásai hatására) alapján is szkeptikusak voltak, mondván, az most már nem elég, ha a Vörös Bika visszaesik, kellene valaki olyan is, aki Vettel helyébe lép, és a következő nyolc futamon tud hat győzelmet aratni és két második helyet szerezni - különben „hiába mindenha szándék”, a világbajnokság eldől idejekorán.

Nos, a legújabb hírek alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem emiatt dől el a világbajnokság nagyon korán, talán már addigra, mire a Cirkusz ideér a Hungaroringre.

Több neves szakértő és mérnök is azt állítja ugyanis, hogy a motorvezérlés és az ezzel párhuzamosan összefüggésben működő befújásos diffúzor betiltása valamint korlátozása nem a Red Bullt, hanem a McLarent érinti kifejezetten hátrányosan. Nem arra kell gondolni persze, hogy a Vörös Bikák nem szenvedik meg a rendelkezést (saját bevallásuk szerint fél másodpercet veszítenek körönként), de igencsak hozzáértő emberek szajkózzák most már napok óta azt, hogy a McLaren, a Mercedes és a Reanult még ennél is jobban pórul jár. Merthogy - állítják a szakértők - eddig a versenyeken ők fújták a legkeményebben a diffúzort a kipufogógázzal.

Ráadásként még jött Charlie Whiting nyilatkozata, ami szerint ők (tehát az FIA technikai személyzete, élén vele meg Jo Bauerrel) már a valenciai szabadedzések előtt pontosan tisztában voltak azzal, hogy ki mennyit fújat a diffúzoron, és mennyit csavargat a motoron a versenyt megelőzően. Magyarán megmondva, úgy hoztak döntést, hogy tudták, ki mennyit veszít, illetve nyer vele - nem mondom persze, hogy ennek szellemében is döntöttek, no, de azt is bajos lenne ezek után bizonyítani, hogy nem voltak rájuk hatással az előre látott adatok.

Most olybá tűnik, a Ferrari nyer a legtöbbet a szabályváltoztatásokkal, de azért a Red Bull sem panaszkodhat. Úgy meg aztán főleg nem, hogy utcahosszal vezetik a konstruktőri pontversenyt, és Vettelnek is van egy szerény 77 egységes fórja az őket üldözőkkel szemben.

Arról meg már nem is nagyon beszélek, hogy igazából Valenciában sem használta már senki a befújásos diffúzorokat teljes értékűen, hiszen a motorvezérlés betiltása merőben új helyzetet hozott: nem hiszem, hogy lett volna olyan csapat, amelyik olyan szinten kockáztatott volna, hogy megkockáztatja a hengerfejekbe fecskendezett benzin kipufogóban történő begyújtását. Ez már szinte öngyilkosság lett volna, nem utolsósorban a fellépő hihetetlenül magas megbízhatósági kockázat, és az elképesztő többletfogyasztás miatt.

A versenyt a Forma-1 történetében először minden induló befejezte, tehát a kockáztatást még nehezebb elképzelni. A reményeink az izgalmas világbajnokságra, úgy néz ki, szertefoszlottak.

A Ferrari esetleg fel tud jönni másodiknak, a McLaren viszont visszaeshet (Hamilton jó szokásához híven már kongatja a vészharangokat), a Mercedes a nyári hőségben meg fog küzdeni a hűtési gondjaival, a többiek pedig olyan messze vannak, mint Makó Jeruzsálemtől. Megint ott tartunk tehát, ahol a part szakad: Vettel marad a legjobb, talán kicsit közelebb érnek hozzá a többiek, de ez még mindig kevés lesz ahhoz, hogy az érinthetetlent utolérjék. Külön finomsága a dolognak, hogy az FIA állítólag előre tisztában volt a dologgal…

McLaren első vezetőszárnyának rajzaKözben viszont lassacskán már másfelé terelődik a figyelem, hiszen a McLarenről Valenciában olyan felvételek kerültek elő, amelyen a wokingiak versenygépének első szárnya bizony igen csinosan hajolgat lefelé az egyenesben. Na mármost ezt eddig a Red Bull védjegyének és titkos fegyverének tartották paddock-szerte, így aztán elég furcsán hat, hogy hirtelenjében megjelenik az ezüst nyilakon egy olyan elem, aminek a szabálytalanságáról hónapok óta beszélnek Wokingban.

A csapat még nem reagált, megtette viszont a már emlegetett Whiting: a mindenható technikai guru szerint a McLarennek erősíteni kell a kérdéses elemen, mert annak nincs megengedett hajlása (!), magyarán a fényképek akár azt is bizonyíthatják, hogy a wokingiak szabálytalan elemeket használtak Valenciában.

Azt hiszem erre szokták mondani, hogy szegény embert még az ág is húzza…