Wimbledon

Murray nem bírt Nadallal, a spanyol ötödször jutott döntőbe

A hétfőig még világelső, címvédő Rafael Nadal négy szettben, 5:7, 6:2, 6:2, 6:4-re múlta felül a hazai közönségkedvenc Andy Murrayt az angol nyílt teniszbajnokság második elődöntőjében. A spanyol karrierje során ötödször vívhat meg a legrangosabb Grand Slam-trófeáért, a fináléban az ellene 2011-ben négy döntőt megnyerő Novak Djokoviccsal néz szembe.

Nadal harmadik wimbledoni sikerére készül, ebben Djokovics akadályozná meg

Andy Murray fantasztikusan kezdte a mérkőzést, bár fej-fej mellett haladt a két teniszező, a skót mégis magabiztosan, meggyőzőbb játékkal nyerte az első játszmát. A második szett elejéig tartott a britek reménységének lendülete: 2:1-nél Murray két bréklabdához is juthatott volna, de ziccert hibázott, majd hasonlót vétett 2:2-nél, ezzel a spanyol egyenlített, majd előnybe került. Ez volt a szett, és mint később kiderült, a meccs fordulópontja. Murray elvesztette koncentrációját, mintha a pályán sem lett volna, míg Nadal a kezdeti bizonytalankodás után egyenletesen magas teljesítményt nyújtott. A spanyol 5:2-nél két játszmalabdához jutott, az elsőt értékesítette, így 6:2-re nyerte a második szettett, 36 perc alatt egyenlített a párharcban.

A (még) világelső a harmadik szett elején 2:0-re elhúzott, Murray tizedik ásza hozta a szépítést. Kezdett javulni az Australian Open döntősének játéka, de nem annyira, hogy meg tudja szorongatni ellenfelét, míg Nadal nem rontott, és 5:2-nél úgy tűnt, hogy Murrayvel nincs minden rendben, a mérkőzés előtt jobb combjával bajlódott, de ellenfele sem volt teljesen egészséges. Nadal 6:2-re nyerte a játszmát, megfordítva a szetthátrányt.

A negyedik szett második játékában Nadal elvette ellenfele adogatását, ezzel eldőlni látszott a meccs kimenetele. Murray ugyan egyszer-egyszer még villant, már túl késő volt, 5:3-nál a címvédő második mérkőzéslabdáját kihasználva megnyerte az elődöntőt, 2 óra 59 perc alatt 5:7, 6:2, 6:2, 6:4 arányban diadalmaskodott Andy Murray felett.

A vasárnapi döntő szinte egyedülálló szereposztásban zajlik majd, ugyanis a mérkőzés napján még Nadal, hétfőtől viszont már biztosan ellenfele, Djokovics vezeti majd a világranglistát - függetlenül a meccs végeredményétől.

Rafael Nadal a Federer elleni 2007-es döntő óta veretlen Wimbledonban, már 20 mérkőzés óta tart a győzelmi sorozata. A Novak Djokovics elleni mérlege 16-11, idén azonban négyszer is kikapott tőle: az Indian Wells-i, a miami, a római és a madridi torna döntőjében.

Angol nyílt teniszbajnokság
Férfi egyes, elődöntő
Rafael Nadal (spanyol, 1.) - Andy Murray (brit, 4.) 5:7, 6:2, 6:2, 6:4
Korábban:
Novak Djokovics (szerb, 2.) - Jo-Wilfrided Tsonga (francia, 12.) 7:6, 6:2, 6:7, 6:3
A döntőben:
Nadal (spanyol, 1.) - Djokovics (szerb, 2.) vasárnap