Magaslabda

Szeptemberben lehet új női kapitány, külföldi név is van a kalapban - Vetési

A Magyar Kézilabda Szövetség új elnöke a hathárom.hu-nak kifejtette, jelenleg a gazdasági stabilizáció a legfontosabb, utána jöhet a női kapitánykérdés.

Vetési Iván először a szövetség gazdálkodását rakná rendbe

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség új elnöke volt a hathárom.hu rádiós magazinjának, a Magaslabdának a vendége. A szövetség új vezetője elmondta, jelenleg a pénzügyi dolgok rendbetétele a legégetőbb feladat.

„Az előző vezetés tájékoztatott engem, hogy 150 milliós lyuk van a költségvetésben. Most folyik az átadás-átvétel, ezután tudok csak pontosabb számot mondani. A női kapitánykérdés nem a legfontosabb feladat jelenleg, hiszen október végéig nincsen a válogatottnak mérkőzése. A legideálisabb az lenne, ha szeptember elejére találnánk embert erre a posztra. Addig a gazdasági stabilizáció a legfontosabb. Pont azért, hogy a női kapitány kiválasztása ne pénzügyi kérdés legyen. Lehet főállású is, de lehet klubedzőként is dolgozó kapitánya a nőknek. Azt sem zárom ki, hogy külföldi legyen, az első körös jelöltek között biztosan lesz külföldi név is.”

A sportvezető hozzátette, alacsony presztízsű lett a kapitányság a nőknél, ugyanakkor a férfi csapatnál Mocsai Lajos személye felértékeli ezt a posztot. A szövetség elnökségének hibás döntése volt az, hogy Mátéfi Esztert a helyén hagyta, mert nem volt képes motiválni a csapatot.

Vetési Iván elmondta, bekérte az összes levelezést, jegyzőkönyvet a Nagy László-ügyben azért, hogy tisztán láthasson. Ezt követően tudja csak eldönteni, érdemes-e még ezzel az üggyel foglalkozni.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnökeként dolgozó Vetési szerint érdemes elszakadnia a politikától a Magyar Kézilabda Szövetségnek. Vass Sándor, az MKSZ alelnöke a Magaslabda egy korábbi adásában azonban azt mondta, hogy a kormányhoz közel álló ember kell a testület élére.

„Közel állok a kormányhoz, hiszen kormánytisztviselőként dolgozok. De ezt kevésbé tartom fontosnak, lényegesebb, hogy tisztán és átláthatóan működjön a szövetség. Lehet, hogy politikához közel álló ember kell a szövetség élére, azonban akkor ez nem csak az elnöknél, hanem például nála, mint alelnöknél is kritérium kellene, hogy legyen. Akkor ezek szerint ő rendelkezik ezekkel a kritériumokkal.”

Az új elnök elmondta, a stabilizáció után az utánpótlás felépítését tartja rendkívül fontosnak. Mocsai Lajos már dolgozott ki erre tervet, és szakmai kérdések tekintetében ő lehet az origó. A Magyar Kézilabda Szövetség legfontosabb célkitűzése hosszabb távon, hogy kétszer annyi gyerek kézilabdázzon, mint napjainkban.