Atlétika

Merritt mégis ott lehet a világbajnokságon

  • VNA

Ott lesz a tegui atlétikai világbajnokságon az amerikai LaShawn Merritt, aki eltiltásának lejárta után az amerikai szövetség külön engedélyével versenyezhet.

Mégis részt vehet a tegui szabadtéri atlétikai világbajnokságon az amerikaiak négyszázas futója, LaShawn Merritt. Az amerikai atlétikai szövetség (USATF) ugyanis hétvégi döntése értelmében szabadkártyát ad a futónak, aki doppingvétség miatti eltiltása miatt nem tudott részt venni az elmúlt hétvégén rendezett - a világbajnokságra kvalifikáló - amerikai bajnokságon.

A 25. születésnapját éppen hétfőn ünneplő futó eltiltása július 27-én jár le, így elméletileg nem volt akadálya annak, hogy részt vehessen az augusztus 27 - szeptember 4 között sorra kerülő világbajnokságon. Merritt szervezetében 2009 végén anabolikus szteroidokat találtak és hiába ismerte el, hogy potencianövelő szereket szedett és abban volt az ominózus anyag, mégis 21 hónapos eltiltást kapott. Merritt esete azért is különleges, mert a legutóbbi világbajnokságon éppen ő nyerte meg a 400 métert, így címvédőként a válogatón el sem kellett volna indulnia (mint ahogy Allyson Felix vagy a szintén világbajnok Sanya Richards-Ross is más számban vett részt az eugene-i versenyen) ebben a számban, ám a dopping-ügy miatt mégis az amerikai szövetség külön engedélyére volt szüksége a vb-szerepléshez.