NHL

Bieksával és Lapierre-rel hosszabbított a Vancouver

Javában zajlanak a tárgyalások az NHL-ben, hiszen már csak  két napjuk van hátra a menedzsereknek, hogy lejáró szerződésű sztárjaikkal megegyezzenek és a saját együttesüknél marasztalják az igazán fontos láncszemeket. Míg hétfőn a vancouveriek voltak igazán aktívak Kevin Bieksa és Maxim Lapierre megtartásával, a keddi napon több kontraktust is sikerült meghosszabbítania a többi csapatnak.

Kevin Bieksa, a Vancouver Canucks játékosa a Boston Bruins elleni Stanley-kupa döntőn.
A Stanley Kupa fináléját a Boston Bruinsszal szemben 4-3-ra elveszített Vancouver nem hozta nyilvánosságra a Bieksával kötött szerződés anyagi részleteit, sajtóértesülések szerint az öt évre szóló megállapodás 23 millió dollár körüli összegről szól.

Brooks Laich Brad Richards után valószínűleg a legkeresettebb csatárok egyike lehetett volna a szabadügynök piacon, ám a Washingtonnak sikerült megállapodnia a 28 éves kanadai támadóval, aki nem is rejtette véka alá, hogy mennyire örül annak, hogy a Capitalsnál maradt.

Ez egy csodálatos együttes elképesztő drukkerekkel, és nagyon boldog vagyok, hogy Washingtont még ezek után is évekig az otthonomnak mondhatom.

Persze csere útján lehet, hogy idővel mégis csak el kell búcsúznia a fővárostól, de ha minden jól alakul, akkor még hat évig örvendeztetheti meg a Capitals szurkolókat robusztus játékával. Az idei szezonban mind a 82 meccsen jégre lépett, és 16 gólt, illetve 32 gólpasszt szerzett, valamint a rájátszásban 9 mérkőzés alatt 7 pontig jutott. Ami a pályafutását illeti, 7 szezon alatt 100 gólt és 237 pontot gyűjtött össze, és ez idő alatt a washingtoni emberhátrányos egység egyik vezéralakjává nőtte ki magát a 2001-es újoncbörze 6. körében draftolt játékosa. Laich a következő években évi 4.5 millió dollárt fog keresni.

A Carolina Hurricanes is megállapodott finn védőjével, Joni Pitkanennel, aki a tavalyi szezont 5 találattal és 30 assziszttal zárta, és a Hurricanes egyik legponterősebb bekkje volt. Emellett az egész NHL-ben az ő átlagjégideje volt a 13. legtöbb, meccsenként több mint 25 percet töltött a jégen, tehát teherbírás tekintetében számíthatott rá Paul Maurice és az edzői stáb többi tagja. Pitkanen három évre hosszabbított, szintén évi 4.5 millió dollárért.

A délkeleti csapatok igazán aktívak voltak a keddi napon, hiszen a Tampa Baynek is sikerült ebből a divízióból megállapodnia egyik játékosával. A Villámoknak az offenzív bekket, Marc-André Bergeront sikerült 2 évre marasztalniuk a floridai félszigeten, a 30 éves kanadai védő évi egy millió dollárért írta alá a kontraktust.

Végezetül essék szó a Pittsburgh Penguinsről: a pennsylvaniai csapat a veterán szélsőjével, Pascal Dupuis-vel jutott dűlőre, és francia-kanadai csatár további két évig erősíti majd a 2009-es Stanley-kupa győztes Pingvineket. Dupuis évi 1.5 millió dollárt fog keresni eme új szerződés értelmében. A tavalyi szezonban akkor lendült bele igazán, miután a csapat sérülések következtében kénytelen volt Sidney Crosby és Jevgenyij Malkin nélkül kiállni meccsről meccsre - végül 17 góllal és 20 gólpasszal zárta a szezont.

A szerződéshosszabbítások mellett egyre több biztos név is felmerül, akik július elsején tesztelni fogják a piacot. Brad Richardsról már hetek óta tudni ezt, még azt sem engedte meg a Dallas Starsnak, hogy elcseréljék játékjogát valamelyik másik csapathoz, hogy az új együttes előnnyel indulhasson neki a leszerződtetésének. A másik név, mely felmerült, a vancouveri védő, Christian Ehrhoff, akinek a pletykák szerint ugyanolyan szerződést kínált a vancouveri menedzsment, mint Bieksának, de a német védő kevesellte mindezt a szolgálataiért. Ehrhoff mellett egy másik sztárvédő is tesztelni fogja minden bizonnyal a piacot: a friss kupagyőztes Tomas Kaberle, aki rövid bostoni pályafutása alatt nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A szabadügynök piac magyar idő szerint délután hat órakor nyílik meg, és az első órákban valószínűleg rengeteg játékos kerül új csapathoz.