Sportgazdaság

River Plate - a kiesés után a pénzügyi válság jöhet

  • Vásárhelyi Tamás

A kiesés miatt a pénzügyi válság szélére sodródhat az argentin futball kirakatcsapata, a rekordbajnok River Plate.

River Plate kiesése után törtek-zúztak az argentin drukkerek - Fotó: AFP
A sikertelenül megvívott vasárnapi osztályozó után először esett ki az argentin labdarúgó élvonalból a River Plate. A 33-szoros bajnok együttes szurkolói dühösen fogadták a kiesést, egy részük ugyan csendben sírdogált a lelátón, a vérmesebbek viszont törni-zúzni kezdtek. Vélhetően a klub vezetői is fogták a fejüket, pedig a kiesés pillanatában talán ők sem gondolták végig, hogy milyen pénzügyi krízis vár rájuk. Az első „diagnózisok” szerint ugyanis a következő szezonban a River által elkönyvelt televíziós jogdíjbevételek alaposan lecsökkenhetnek. A jelenleg meglévő, éves szinten 7,5 millió dollárt garantáló kontraktus helyett ugyanis közel 90%-kal (!) kevesebb, a másodosztályú csapatokra ”egységesen kiszabott” 700.000 dollár környéki összeget kaphat majd a klub.

Ha ez még nem lenne elég, a kiesés ténye miatt a klub eddigi szponzorai által biztosított pénzek is jócskán csökkennek. Az első osztályú tagságra kötött megállapodások ugyanis az esetek többségében csak fele akkora összeget garantálnak kiesés esetére. A River támogatói között szerepelt a hat évre 20 millió dollárt fizető Adidas, az évente 2,5 millió dollárt fizető brazil energiaipari cég, a Petrobras és a konyhaberendezéseket gyártó brazil Tramontina is, utóbbi 600.000 dollárt fizet szezononként. Utóbbi szerződése év végén kifut, a Petrobrasszal pedig jövőre kellene hosszabbítani, ami hasonló feltételekkel aligha lesz lehetséges.

A ’30-as évekbeli extrém költekezése miatt „Milliomosok” gúnynévvel illetett klub az államilag támogatott „futbal para todos” (labdarúgást mindenkinek) program keretében is hozzájutott évente közel egymillió dollárhoz, ami szintén a harmadára csökken majd a másodosztályban. A helyzetet pedig tetézi, hogy az argentin labdarúgócsapatok közül a River rendelkezik a legnagyobb - közel 70 millió dolláros - adóssággal, a kiesés miatt pedig a szezon előtt magasra értékelt játékoskeret kiárusítása sem kecsegtet extra bevételekkel. Nem lennénk meglepve, ha a napokban a klub pénzügyi vezetői is törni-zúzni kezdenének dühükben…