Műkorcsolya

Evan Lysacek egy év kihagyás után visszatér

  • VNA

Egy év kihagyás után ősztől ismét láthatjuk versenyezni az amerikaiak világ- és olimpiai bajnok műkorcsolyázóját, Evan Lysaceket.

Visszatér a versenyzéshez az amerikai műkorcsolyázó, Evan Lysacek. A vancouveri olimpia győztese sűrű programjára és elfoglaltságaira hivatkozva kihagyta a 2010/11-es szezont, neve viszont már szerepel a következő Grand Prix sorozat nevezési listáján. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) által hétfőn kiadott lista szerint Lysacek a Skate America és a Trophee Bompard elnevetésű versenyeken tér majd vissza a vérkeringésbe.

Lysacek a vancouveri olimpia óta nem versenyzett, ahol Brian Boitano 1988-as sikere után ő lett az első amerikai férfi műkorcsolyázó, aki győzni tudott. A siker hatására rengeteg helyről keresték, így sok promóciós eseményre volt hivatalos, amelyeket el is vállalt. A 25. születésnapját ünneplő „Stars on ice” társulattal is turnézott, de már kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy visszatér. Januárban már arról nyilatkozott, hogy az olimpiai programját is elkezdte építgetni és már gyakorolja a négyfordulatos ugrásokat is.

A 2009-es világbajnok Lysacek visszatérése nagy segítség lehet az amerikai műkorcsolya sportnak, hiszen a tavalyi gyengébb eredmények miatt a férfiaknál tíz év után először csak két versenyzőt nevezhetnek majd a 2012-es világbajnokságra. Az október végén az Egyesült Államokban kezdődő és a decemberi quebeci döntővel záruló Grand Prix sorozat nevezési listáján amúgy nem szerepelt az amatőr státuszát a közelmúltban visszakapó orosz Jevgenyij Pjuscsenko neve, mint ahogy a hölgyeknél a japán világbajnok Miki Ando és a dél-koreai olimpiai bajnok Ju Na Kim sem vállalja a sorozatot.