Profi boksz

Lennox Lewis szerint Haye a gyorsaságával győzheti le Klicskót

Az utolsó megkérdőjelezhetetlen bajnok szerint az ukrán a fizikai fölényét használhatja ki

A július 2-án, Hamburgban rendezendő címegyesítő mérkőzés kapcsán megszólalt kilencvenes évek és az ezredforduló körnéykének egyik legnagyobb boxegyénisége, Lennox Lewis. Szerinte a négy övvel rendelkező Vlagyimir Klicsko magasságából és testsúlyából eredő fölényének köszönhetően előnyben lesz David Haye-jel szemben, az angol azonban legyőzheti az ukránt, ha ugyanúgy boxol, mint korábban Nyikolaj Valujev ellen.

Az Imtech Arénában sorra kerülő összecsapás tétje a WBA, a WBO, az IBO, az IBF és a Ring Magazin világbajnoki öve lesz, amelyek közül csak az elsőt birtokolja Haye. Az angol azonban karrierje legnagyobb dobására készül, szeretne egyetlen lépésre lenni attól, hogy ő lehessen az új megkérdőjelezhetetlen nehézsúlyú bajnok. Igaz, ha betartja ígéretét, és még idén visszavonul, akkor legfeljebb egy lehetősége lesz arra, hogy az abszolút legjobbá koronáztassa magát, azaz legyőzze a WBC övét birtokló másik Klicsko-testvért, Vitalijt is.

"Elvettem Nyikolaj Valujev címeit, de most sokkal több forog kockán. Most dől el, hogy milyen hírrel fejezem be a boxot" - nyilatkozta Haye. "Klicsko messze a legnehezebb ellenfél lesz, aki ellen küzdöttem. Boxoltam már nagy emberek ellen, de ő gyorsabb és komplettebb harcos, mint az eddigiek. Ráadásul egy csomó öve van. Tökéletesen kell boxolnom, ha le akarom győzni."

Ezzel egyetért a britek (és a kanadaiak) korábbi nagyszerű ökölvívója, Lennox Lewis is, aki az utolsó megkérdőjelezhetetlen bajnok volt 1999 novembere és 2000 áprilisa között.

Lennox Lewis 2008-ban

"Valujev ellen tökéletes volt, hiszen rengeteget mozgott, és elérhetetlen maradt. Most is erre lesz szüksége. Megvan a sebessége, és elég erősek az ütései is. Minden találata sokként érheti Klicskót. Azonban az ukránnál van a nagyobb előny. Magasabb, nehezebb és hosszabb a karja. Ha leállnak verekedni, és Klicsko rá tudja erőltetni magát Hayre, az Davidnek nagyon sok energiájába kerülhet" - vélekedett Lewis.

Haye abban bízik a leginkább, hogy a korábban háromszor is technikai KO-val kikapó Klicsko "törékenynek" mondott állából kovácsolhat előnyt.

"Korábban padlóra küldték már néhányszor, de hogy valóban üvegből van-e az álla, az majd kiderül. Garantálom, hogy valamikor a meccs során el fogom találni. Megpróbálom még az elején, hogy érezze, nálam van az erő. De azért úgy gondolom, ő fogja uralni a mérkőzést a testi adottságai miatt" - jósolt az angol.