Jégkorong

Visszatért a Jets az NHL-drafton

  • Molnár Dávid

Egy nappal az NBA-draftot követően az NHL-választásra is sor került a minneapolisi Xcel Energy Centerben, a Minnesota Wild otthonában. A maratoni hosszúságú első kör alatt számos érdekes húzás borzolta a kedélyeket, aminek következtében jó pár fiatal a szakértők által prognosztizáltakhoz képest jóval előbb vagy utóbb kelt el – talán Sean Couturier esete a legkirívóbb, akit a szezon elején még 1/1-esnek tituláltak, ehhez képest csak a 8. helyen húzta ki őt a Philadelphia Flyers a Columbus első körös húzásjogával, amit Jeff Carterért kaptak cserébe az előző nap a philadelphiaiak.

Az újoncok húzogatásán túl azért számos bejelentésre is sor került a draft első napján. Kezdjük talán a legfontosabbal, hogy a Winnipeg vezetői még a 7. helyen történő húzásuk előtt bejelentették, hogy csapatuk Jets néven tér vissza az NHL-be. Ezzel együtt hivatalosan is kinevezték Claude Noelt a csapat első vezetőedzőjévé, mint arról már korábban beszámoltunk. A winnipegi drukkerek így örömmel keríthetik elő régi Jets mezeiket a padlásról vagy a pincéből, bár a 2011-es Jets teljesen új kinézetű szereléssel fog nekivágni első szezonjának 1996 óta.

A draftokra jellemző módon jó néhány cserére is sor került. Még a választás kezdete előtt megállapodott a Colorado és a Toronto együttese, előbbi a ponterős hátvédet, John-Michael Lilest küldte a kanadai városba egy második körös draftjogért. Az amerikai bekk idén 6 gólt és 40 gólpasszt szerzett a liga utolsó előtti csapatában, ugyanakkor a Torontónak mindenképp szükség volt egy olyan hátvédre, aki pontokkal tudja kivenni magát az eredményekből, és aki némileg tudná pótolni a cseh Tomas Kaberle hiányát. Persze ez sok torontói szurkoló szemében lehetetlen küldetés.

Ha már kanadai együttesek, be kell számolni arról is, hogy Kanada kapitánya, Ryan Smyth visszatér karrierje kiindulópontjának színhelyére, Edmontonba. 2007-ben nagy megrökönyödést váltott ki, amikor az Edmonton ikonját elcserélték a tavaszi cserestoppkor az Islandersbe. A rá következő két évben a Coloradót, majd utóbbi két esztendőben az LA Kingst erősítette. Smyth külön kérése volt ez a Kings vezetőihez, hogy hadd fejezhesse be pályafutását ott, ahol elkezdte, akik teljesítették kérelmét, bár az NHL-nek még engedélyeznie kell a cserét. Az Edmonton ellenértékként az örök ígéretnek számító Gilbert Brulét és egy 2011-es 5. körös húzásjogot küldött az Angyalok Városába. Smyth veterán jelenlétére szükség is lesz, hiszen az utóbbi évek gyatra teljesítményét követően az Edmonton tele van tehetségesebbnél tehetségesebb fiatalokkal, akik mellé jól jön majd egy mentor.

Kissé meglepő módon, de a frissen igazolt Devin Setoguchitól rögtön meg is váltak San Joséban. Az idei első körös draftjogukkal, illetve Charlie Coyle-lal karöltve küldték el a szélsőt Minnesotába Brent Burnsért és egy második körös húzásjogért cserébe. Burnsszel a hírek szerint nem tudtak megállapodni a Wild vezetői, és számos más gárda neve felmerült, aki bejelentkezett a kanadai válogatott bekkért, de végül a San José lett a befutó.

A Chicago igen aktív volt cserék terén – előbb sikerült megválniuk Brian Campbell 7.2 millió dolláros kontraktusától, mely nagyban hátráltatta a chicagóiakat abban, hogy marasztalni tudják tehetségeiket vagy erősíteni tudjanak a szabadügynök piacról. Campbell Floridába költözött, míg onnan a cseh Rostislav Olesz érkezett. Míg a Chicagónak pont az volt a problémája, hogy kevés helye van a fizetési sapka alatt, addig a Florida más jellegű gondokkal küszködik: nekik pont hogy el kell érniük a fizetési sapka minimális küszöbét, úgyhogy várhatóan még más nagyobb összegű kontraktusokat is szívesen átvesznek a közeljövőben. A Chicago emellett megvált Troy Brouwertől is, aki Washingtonba tette át székhelyét, cserébe a Washington odaadta az elsőkörös húzásukat, amivel a Blackhawks a bal szélső Phillip Danault-t húzta ki.

Cserék a draft második napján is várhatóak lesznek, bár minden valószínűséggel gyakoribbak lesznek a húzásjogokat a húzásjogért jellegű cserék.

Jonathan Huberdeau, Ryan Nugent-Hopkins és Gabriel Landeskog (balról jobbra) a draft után

Ami pedig magát a draftot illeti: első helyen nem történt meglepetés, az Edmonton Ryan Nugent-Hopkinsnak szavazott bizalmat, bővítve a már amúgy sem gyenge csatárállományukat. Második helyen a svéd erőcsatár, Gabriel Landeskog kelt el, harmadik helyen a Florida a center Jonathan Huberdeau-t választotta. A New Jersey Devils szokatlan helyzetben találta magát, hiszen 1996 óta először húzhatott ennyire elöl, miután idén lemaradtak a rájátszásról, ennek megfelelően ők húzták a draft első védőjét, a svéd Adam Larssont. Ötödikként a New York Islanders húzhatott, ők Ryan Strome-ra rakták le a voksukat.

A 30 húzásból álló első kör majd három órán keresztül zajlott, végül az Anaheim Ducks zárta a sort, akik Rickard Rakellt választották ki. Egyéb érdekesség, hogy az Ottawa Senators háromszor is húzhatott az első körben, míg az LA Kings, a Detroit Red Wings vagy a San Jose Sharks egyszer sem, miután elcserélték első körös draftjogaikat. A draft másik érdekessége a svéd fiatalok előretörése: a top 5 húzásban két svéd is elkelt (Larsson és Landeskog), a top 10-ben pedig négy.

A draft szombaton folytatódik a 2. körrel, és még aznap le is zárul a 7. kör utolsó húzásával.