Vélemény

Sok hűhó, semmiért

  • Kele János

Hiába várt a világ lélegzetvisszafojtva a csodára, az csak nem akar megszületni: a Red Bull továbbra is verhetetlen idén időmérőn, Vettelt nem lehet megfogni, a Ferrari pedig ugyan javulgat, ám Button és a McLaren a sóhivatalban sincs.

A forgatókönyvet Valenciában is a Red Bull, és Vettel írta

Egyre tisztábban látszanak körvonalazódni az erőviszonyok Valenciában – bár hiába reménykedtek sokan abban, hogy a Red Bull végre valahára elkerül a képzeletbeli lista első helyéről, a tények továbbra is azt mutatják: Sebastian Vettel és a Red Bull egy körön verhetetlen. Ezúttal kicsit kevesebb mint fél másodperccel verte meg az első igazán komoly (értsd: nem a saját csapatból való) szóba jöhető riválist, ami ugyan első ránézésre nem sok, de arra éppen elég, hogy ki lehessen jelenteni: a német ismét egy másik ligában autózott, mint a többiek. Ráadásul egy gyors kört még „benne is hagyott” a délutánból, ki tudja, ha azon is odateszi magát teljes erőbedobással, nőhetett volna az a bizonyos különbség.

Persze minden csak viszonyítás kérdése, a harmadik helyen végző Hamilton például rosszabbra számított (azt mondjuk nem árulta el, hogy saját helyezésére, vagy a Red Bull állítólagos előnyvesztésére célzott), Button meg jobbra – ez utóbbin például nem nagyon lehet csodálkozni, elvégre két parádésan sikerült verseny után maga Button is elkezdte elhinni, hogy idén ő lehet a német csodagyerek legfőbb kihívója. Nos, úgy tűnik, ehhez azért még fel kell kötnie azt a bizonyos alsóneműt, Hamilton csodás menettel jelentkezett ugyanis a Q3-ban, mintegy jelezve: nem minden papsajt…

A már egészen egyértelműen alakuló csapaton belüli harc közben azonban arra sem ártana figyelni Wokingban, hogy szép csendben Fernando Alonso és a Ferrari egyre közelebb lopózik hozzájuk. Az már eddig is gyakran előfordult, hogy a maranellóiak versenyeken tudtak menni a McLarenekkel, sőt, szélsőséges esetben még előzésekre is ragadtatták magukat Domenicali fiai (a’la Melbourne) – ám a kvalifikációkon mindeddig képtelen voltak akár csak megközelíteni is az Ezüst Nyilak tempóját. Ebben most szemmel láthatóan változás állt be, Alonso fényévekkel Button előtt járt a valenciai dokkok között, sőt, ahhoz sem hiányzott túlságosan sok, hogy Hamilton grabancát is elkapja. Az igazán jelzésértékű adat mégsem ez, hanem, hogy Massa magától értetődő természetességgel lökte vissza a rajtrács hatodik helyére Buttont az edzés utolsó pillanataiban, sőt meg is tudta közelíteni azt az időt, amit Hamilton vagy épp Alonso autózott. Massa támadt fel, vagy a Ferrari? A korábbi időszak eredményeit elnézve, szerintem egyértelmű.

A mezőny egyébként jól láthatóan könnyen körülírható darabokra szakadt, és itt most nem pusztán arra gondolok, hogy edzéstempó tekintetében a két Red Bull jó fél másodperccel megver bárkit, bárhol. Az első három csapat, ha kisebb különbségekkel is, de szinte egymás sarkát tapossa (Red Bull előny után Ferrari-McLaren csata), mögöttük egy újabb jó fél másodperces szünet után a Mercedes következik, aki szintén pár tizedmásodperccel lehagyta már a konstruktőri tabellán még előtte található Renault csapatát. Apropó Renault: a franciák teljesítményén egyre inkább meglátszik a vezérnélküliség, ezt pedig nem csak az mutatja, hogy egyre hátrébb esnek a képzeletbeli erősorrendben, hanem az is, hogy Eric Boullier csapatfőnök egyre többször és több helyen ejt el olyan fél mondatokat, melyekben Nick Heidfeld teljesítményét bírálja. Alighanem a francia szakember is rájött, hogy Quick-Nick már nem képes vezetni egy csapatot, nem tud motiválni és huzamosabb ideig erőn felül teljesíteni – így pedig voltaképpen elérhetetlen a szezon előtt megfogalmazott cél, a győzelem elérése. Kirúgni persze aligha fogják a veterán németet, hiszen nála jobbat egyszerűen nem lehet találni a jelenlegi „piacon".

Petrov ráadásul most kipottyant a Q2-ben, úgyhogy egy „gyufával” ismét Heidfeld vezet a csapaton belüli, egyre elkeseredettebbé váló harcban – miközben a csapat csak süllyed, egyre süllyed… Emlékezzünk csak, az idényt még egymást követő két dobogóval kezdték Melbourne-ben és Malajziában.

Most azonban lassan felzárkózik mögéjük a Force India, versenyen egészen biztosan pariban lesz velük a Kobajasival a 13. helyről támadó Sauber, és ne felejtkezzünk meg a Williamsről sem, amelyiknek hagyományosan jól szokott menni az utcai versenypályákon. Persze eddig abban is biztosak voltunk, hogy Vettel és a Red Bull időmérő-uralma véget ér Valenciában, erre tessék… Úgy tűnik, az FIA lépése nemhogy el nem tüntette az osztrákok fölényét, de még faragnia sem sikerült belőle, bár azért a teljes értékeléshez talán még várjuk meg a Silverstone-ban esedékes Brit Nagydíjat. Ha ott sem sikerül megfékezni Vettelt és csapatát, akkor alighanem keresztet vethetünk az idei világbajnokságra – amit a szezon előtt sokan egyenesen „minden idők legizgalmasabbjaként” aposztrofáltak. Eddig nem igazán jött be.