Vélemény

Egymás sarkában a menők Valenciában

  • Kele János

Az erőviszonyok természetesen nem rajzolódtak ki tisztán az első edzésnapon, de a jelek arra utalnak, hogy izgalmas hétvége elé nézünk az Európa Nagydíjon. Az első edzésen Webber, a másodikon az éledező Ferrari és Alonso volt a leggyorsabb, de annak tűnik a Renault és végre a Mercedes is.

Nem véletlen persze a mezőny szorosabbá válása: szinte mindegyik élcsapat komoly fejlesztésekkel érkezett a valenciai rakpartra, a Red Bull pedig elvesztette egyik legnagyobb fegyverét, a forró befújásos diffúzort. Mint ismeretes, a szerkezetet ugyan csak a Brit Nagydíjon tiltják majd be, ám a spéci motorvezérlés sutba dobása miatt a magas fogyasztás és a megbízhatósági aggályok miatt nem kifizetődő a használata már az Európa Nagydíjon sem.

A csapatok azonban még nem döntöttek véglegesen a kérdésben, a legtöbb istálló megosztotta ugyanis a feladatokat: az egyik versenyző a régi kipufogórendszerrel, míg a másik az áttervezett megoldással igyekezett minél jobb eredményeket elérni. Nagy különbség egyébként emiatt sehol sem alakult ki, a Williamsnél például Pastor Maldonado a régebbi kipufogót használva is mindkétszer kikapott a csapattárs Rubens Barrichellótól.

A McLaren módosított véglapokkal felszerelt első szárnyat hozott a spanyolországi dokkok közé, ezt első körben Jenson Button autóján próbálták ki a wokingiak. Lewis Hamilton eközben aero-tesztet végzett el, ennek érdekében az első edzésen nem használhatta a DRS-t, amiből akadt egy kis galiba is – a mostanság kissé sokat hibázó világbajnok ugyanis rádióban panaszkodott a csapatnak a hátsó szárny működésképtelenségére.

A Ferrari is babrált kissé a szárnyakkal, ám a maranellóiak nem ebbe, hanem a vadonatúj hátsó felfüggesztésbe vetették minden hitüket – a csapatfőnök Stefano Domenicali szerint ugyanis még van esély a világbajnoki címre, pláne úgy, hogy szerinte a Red Bull istálló a szabályváltoztatások keltette hullámokkal és nyomással már képtelen lesz megbirkózni. Én azért nem jelenteném ezt ki ilyen bátran...

A Kanadai Nagydíj első szabadedzésén Webber, a másodikon az éledező Ferrari és Alonso volt a leggyorsabb

A Mercedes érdekes innovációval válaszolt az egyre égetőbb hűtési gondokra: Schumacherék autóira egészen egyszerűen méretes lyukakat vágtak a szerelők, így segítve elő, hogy a KERS miatt ne melegedjen túl a motor. Kérdés ugyanakkor, hogy a gumifogyasztás szempontjából hihetetlenül mohó WGP02-es képes lesz-e kiegyensúlyozottabbá válni, hiszen enélkül aligha lehet valós az a célkitűzés, hogy a stuttgarti márka a szezon utolsó harmadára érje utol a bajnoki címért küzdő gárdákat.

Ennél többet nehéz is leszűrni a mai napból, annyi látszik talán, hogy a Red Bull-McLaren-Alonso tandem nagyon közel lesz egymáshoz, és a Mercedes, valamint a Renault sem tűnik reménytelennek – de annyira sok az ismeretlen az egyenletrendszerben, hogy szinte lehetetlen megtippelni a kvalifikáció végeredményét. Annyit tudni félhivatalosan, hogy délelőtt Vettel teljes mértékben "csupasz" autóval próbálkozott (tehát a Red Bullt megszabadítottak minden, most már csak féllegálisnak számító kütyütől) – az eredmény pedig egy igen szerény 16. hely lett… Nem tudni persze, hogy mennyi ebből a színjáték, hiszen közben Webber nevetve behúzta az edzést; és egyébként is, lassan hagyománnyá válik, hogy az egyik pénteki edzést magas üzemanyag-szinttel és versenybeállításokkal abszolválják a salzburgiak.

A hosszabb etapokat vizsgálva feltűnő, hogy alig volt különbség az élcsapatok között: az üzemanyag-szintek szerint korrigált időeredményeikben mindössze néhány százados eltérések jelentkeznek, és úgy tűnt, gumikopásban sincs irtózatosan nagy különbség a győzelemért ringbe szállók között. Persze ez eddig is így volt – csak a Red Bull mindenki másnál nagyobbat tudott dobbantani az időmérőn, így pedig szinte behozhatatlan előnyre tett szert a versenyben. Az FIA elképzelései szerint ennek kell változnia Valenciától.

Hogy a mezőny hátsóbb régióiról is essék szó, meg kell említeni Hülkenberg balesetét (az első edzésen nekicsapta a falnak a Force Indiát), Alguersuari motorhibáját (ki tudja, talán már ez is az befújásos diffúzor betiltásából fakadt?), valamint Schumacher fóbiáját a 12-es kanyartól – a veterán német szinte menetrendszerűen futott ki az aszfaltcsíkról az erős jobbosban.

Bővebbeket a holnapi időmérő után lehet mondani – van egy olyan érzésem, hogy hosszú idő után először lesz igazán miről írni szombat délután.

Kapcsolódó cikkek:
Webber volt a leggyorsabb az első szabadedzésen
Alonso az élre száguldott a délutáni szabadedzésen