NBA

Az extravagáns Ron Artest nevet változtatna

  • VNA

Szeretet világbéke – ez lenne Ron Artest új neve, amennyiben az illetékes Los Angeles-i bizottság elfogadja az NBA klasszis névváltozásra irányuló kérelmét.

Ron Artest elégedetlen szüleitől örökölt nevével

A közelmúltban indított kosárlabdára alapozott valóságshowt Ron Artest, a Los Angeles Lakers sztárja, de most mégsem emiatt került a figyelem középpontjába a tengerentúlon. A 31 esztendős játékos ugyanis névváltoztatási kérelmet adott be, amely szerint „személyes indokokra” hivatkozva szeretné nevét Metta World Peace-re változtatni. A Los Angeles Times információi szerint Artest kérelméről augusztus végén dönt a városi vezetés. A „metta” szó egy buddhista meditációs formula elnevezése, Artest új neve pedig lefordítva „Szeretet világbéke” lenne.  Már előre mondhatjuk, ha a névváltozás megvalósul, nem irigyeljük az amerikai sportkommentátorokat…

Arról egyelőre nincs információ, hogy miért akar Artest nevet változtatni és miért pont erre, de a korábbi balhéi okán már sokat emlegetett játékos kapcsán kaján amerikai blogok sem próbálnak választ keresni ezekre a kérdésekre. „Általánosságban véve én is támogatom a világbékét” – szól a Lakers menedzserének, Mitch Kupchaknak némi humort is tartalmazó nyilatkozata az ügyről.

Artest nem az első amerikai profi sportoló lenne, aki nevet változtat. A kosárlabdázó Lloyd Bernard Free 1981-ben a keresztnevét változtatta meg World-re, így a World B. Free (Világ, légy szabad) névkombinációt „legózta” össze magának a jelenleg a Philadelphia 76ers alkalmazásában dolgozó egykori játékos. A közelmúltból az amerikai focista, Chad Johnson esete lehet ismertebb a sportkedvelők számára, aki 2008-tól kezdve a hátán viselt mezszámot (85) adta vezetéknévnek, ráadásul spanyolul, így azóta már Chad Ochocinco néven játszik a Cincinatti Bengals NFL csaptában.

Amennyiben Artest esetében jóváhagyják a név megváltoztatását, akkor is kérdés, hogy jövőre játszhat-e majd „Peace” agy „World Peace” feliratos mezben a pályán, hiszen annak idején Ochocinco esetében is egy év türelmi időt kért az NFL, hogy a névvel ellátott mezek gyártása miatt alkalmazkodni tudjon a változáshoz. A „Béke” szó amúgy meglehetősen furcsán mutatna Artest mezén, hiszen annak idején ő is főszereplője volt az NBA egyik legnagyobb botrányának, ahol 2004-ben játékosok verekedtek össze a Detroit szurkolóival.