Vívás

Vívóbaleset Spanyolországban - Jaime Martinak mázlija volt

  • VNA

Szerencsés kimenetelű vívóbalesetet szenvedett a spanyol válogatott kardvívó, Jaime Marti, akinek a kesztyűjét szakította át ellenfele pengéje.

Jobb kezén sérült meg a spanyol kardvívóSzerencse a szerencsétlenségben. Így lehetne megfogalmazni a spanyol kardvívó Jaime Marti esetét. A pekingi olimpián 12. helyen végző vívó szerdai edzése közben szenvedett furcsa sérülést, amikor egyik társának kardja átszakította kesztyűjét. A sebet ugyan el kellett látni, de a penge egyetlen fontos ideget és izmot sem ért, így várhatóan hamar regenerálódik majd. A spanyol vívó az első hírek szerint versenyfelszerelésben vívott az edzésen is, amely azonban a pengét érthetetlen okból nem tudta megállítani. Marti a baleset következtében néhány héten keresztül biztosan nem fog tudni vívni, így nem indulhat a New York-i Világkupa versenyen és a spanyol bajnokságon sem.

A vívósportban folyamatosan akadnak viták a felszerelések és a biztonság kérdésében, amelyek különösen felerősödtek egy 2009-es baleset után. Akkor a junior Európa-bajnokságon egy penge a közelmúltban bevezetett átlátszó sisakon áthatolva okozott könnyebb sérülést az egyik versenyzőnek. A heves reakciókat kiváltó eset után a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) néhány hónap múlva betiltotta az arc résznél átlátszó plexit is tartalmazó sisakot a tőrözőknél és a párbajtőrözőknél is. A kardozóknál egyelőre még engedélyezett (itt ritkább a szúró mozdulat) ez a felszerelés elem, igaz Marti esetében ezúttal nem a sisak volt a baj okozója.