Ítélet

Életfogytiglant kapott a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottja

  • MTI
megosztom

Legkorábban harminc év múlva szabadulhat a Marian Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottja, Raffael Sándor és Németh Győző a bíróság elsőfokú ítélete szerint.

Marian Cozma gyilkosai életfogytiglant kaptakÉletfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt csütörtökön első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz évi fegyházbüntetést kapott.

Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy az első- és a másodrendű vádlott az életfogytig tartó büntetéséből a legkorábban harminc év múlva bocsátható szabadlábra.

Az ítélet szerint Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek öt évet, az utóbbinak négy évet kell börtönben töltenie. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt négy év, a férfit két év nyolc hónap börtönre ítélte.

Raffael Sándor szerdán az utolsó szó jogán azt mondta: a legnagyobb bűnnek azt tartja, ha egy ember elveszi egy másik életét. Neki azonban halálfélelme volt, csak védekezett, de embert ölni nem akart – hangsúlyozta, majd bocsánatot kért a Cozma-családtól. Kijelentette: Marian Cozma leszúrásáért egyedül ő a bűnös, viszont semmiképpen sem lehet bűnrészes a Zsarko Sesumnak és Ivan Pesicsnek okozott sérülésekért.

Németh Győző az utolsó szó jogán egy harminckét oldalas iratot olvasott fel, végül ő is bocsánatot kért a Cozma-családtól, Ivan Pesicsnek pedig – akit ő szúrt vesén – felajánlotta az egyik veséjét.

Sztojka Iván szerdán is elvesztette a fejét, obszcén szavakat kiabált az ügyésznőnek, kivezettették. Sztojka viselkedése miatt május 27-én kiüríttették a termet, akkor a hozzátartozói is hangoskodtak.
Több száz tanút hallgattak meg

A Cozma-ügyben az emberölés miatt indult büntetőper szeptember óta tart – a csoportosan elkövetett garázdaság ügyében még ősszel is folytatódik a tárgyalás –, és az eltelt kilenc hónap alatt a bíróság több száz tanút és 25-30 szakértőt hallgatott meg.

Az emberölési per iratanyaga hatvankilenc kötet, 17 ezer oldal. Az eddigi perköltség meghaladja a 73 millió forintot.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. Segítségére siető sporttársait, a szerb Zsarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicset életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

megosztom