FINA

Egymást érik a doppingesetek a vizes sportokban

  • MTI

Jószerével egymást érték az elmúlt napokban a nyilvánosságra hozott pozitív doppingesetek a különböző vizes sportokban, alig több mint három héttel az úszók, vízilabdázók, műugrók, műúszók és hosszútávúszók sanghaji világbajnoksága előtt.

A legfrissebb lebukó az 50 méteres pillangóúszás rövidpályás világbajnoka, a venezuelai Alberts Subirats, akit egy évre tiltott el a nemzetközi szövetség (FINA). A dél-amerikai sportoló nem doppingszerrel bukott meg, viszont az elmúlt 18 hónapban háromszor is elmulasztotta, hogy az előre megadott helyen és időpontban mintát szolgáltasson. A venezuelai szövetségnek és a sportolónak három hete van a fellebbezésre, de ha a fegyelmi ítéletet a FINA helybenhagyja, akkor - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szankciószigorítása nyomán - Subirats nem indulhat jövőre a londoni olimpián.

Egy brazil úszónő, Fabiola Molina megúszta kevesebbel: őt két hónapra "meszelte el" a FINA, miután egy kevésbé súlyos megítélés alá eső serkentőszer használatán kapták. Ennél fogva neki "csak" a sanghaji vb esik ki, az ötkarikás játékokon azonban indulhat, mivel doppingbüntetése fél évnél rövidebb időszakra szól. A 36 éves Molina - aki egy ezüstöt és négy bronzot szerzett eddig a Pán-amerikai Játékokon, amellett az 50 és a 100 méteres hátúszás dél-amerikai csúcstartója - áprilisban produkált pozitív tesztet.

A marihuánafogyasztás miatt bűnhődő amerikai válogatott műugró, Harrison Jones egy évig nem versenyezhet, ő egy februári viadalon bukott le.

Rosszabbul járt az ausztrál férfi vízilabda-válogatott 27 éves kapusa, James Stanton: ő két esztendőre kénytelen felhagyni a pólóval, miután az anabolikus szteroidokhoz tartozó klenbuterol használatán vesztett rajta tavaly szeptemberben, egy versenyen kívüli ellenőrzésen.