London 2012

Borkai Zsolt három aranynak már örülne

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy három aranyéremnek már örülne a jövő évi londoni ötkarikás játékokon.

Borkai Zsolt annak kapcsán volt a műsor vendége, hogy június 23-án ünnepli a sportvilág az Olimpia Napját. 1894-ben ezen a napon alapították meg a párizsi Sorbonne egyetemen a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, az alapítók között ott volt a magyar dr. Kemény Ferenc is.

Az elnök kiemelte, hogy az idei évtől kezdve a MOB több mint hatmilliárdos költségvetéssel bír, így a szervezet egyedüli köztestületként irányíthatja a magyar sportot a különböző sportágak partnerségével, az Olimpiai Charta szabályait betartva.

Borkai Zsolt azt is hangsúlyozta, a magyar állam, a magyar kormány ma már stratégiai ágazatként kezeli a sportot, és láthatóak az ebbe az irányba tett intézkedések is. A magyar sportolók londoni részvétele biztosított, és a kormány a MOB kérésére több alkalommal foglalkozott az olimpiai kerettagok sportegészségügyi ellátásával is. Az egy év múlva sorra kerülő londoni játékokat illetően a sportvezető úgy fogalmazott, a sportban nincsenek csodák, ráadásul nem múlt el nyomtalanul az elmúlt évek alulfinanszírozottsága sem, mégis úgy látja, vannak olyan versenyzők, csapatok, akik, amelyek nyerhetnek az olimpián, így három aranynak már örülne.