Dél-amerikai foci

A Santos harmadszor nyerte meg a Libertadores Kupát - videó

  • VNA

A hatvanas években még Pelével szárnyaló Santos nyerte meg a Libertadores Kupát, a visszavágón a brazil csapat 2-1-re győzött az uruguayi Penarol ellen.

Magyar idő szerint csütörtökön hajnalban kiderült, hogy melyik csapat nyerte meg a labdarúgó Libertadores Kupát. A két mérkőzésből álló párharc első találkozóján sem a Santos, sem az uruguayi Penarol nem tudott gólt szerezni egy héttel ezelőtt, így a Sao Paulóban rendezett visszavágón inkább a brazil együttes számított favoritnak. A 2003-ban döntőt veszítő Santost ezúttal fiataljai repítették a fináléba, az idei kiírásban már öt gólt is szerző Neymar utolsó nagy trófeáját nyerhette meg, mielőtt valamelyik európai nagycsapathoz igazol. A mindössze 19 esztendős tehetség ennek megfelelően játszott, és a Santos a 46. percben éppen az ő góljával jutott előnyhöz. A vendégeket megzavarta a kapott gól, az eddig tökéletesen záró uruguayi védelem a 68. percben ismét hibázott, így a jobb szélen kiugró Danilo 15 méterről lőhetett újabb gólt.

A 80. percben ugyan Durval öngóljával szépített a Penarol, de a hajrában így is a braziloknak volt helyzetük, a meccs egyik legjobbjának számító Neymar azonban a kapufát találta el. A brazil csapat még Pelé fénykorában, a hatvanas években nyerte meg kétszer (1962, 1963) a Libertadores Kupát, első diadalakor éppen a mostani ellenfél ellen tudott győzni a fináléban. Neymar azért is bánhatta az utolsó perces kapufát, mert így „csak” hat góllal zárta a sorozatot, a gólkirályi címet pedig az egyaránt hét-hét gólig jutó argentin Roberto Nanni (Cerro Porteno - paraguayi) és a brazil Wallyson (Cruzeiro - brazil) érdemelte ki.