Ökölvívó Eb

Értékelhetetlen, ami itt pontozás néven folyik - Csötönyi Sándor

  • MTI

Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke szerint a versenyzők összességében nem teljesítettek rosszul, ezért nem is aggódik amiatt, hogy - Szellő Imre révén - csak egyetlen érmet szerzett a válogatott az Ankarában zajló férfi ökölvívó Európa-bajnokságon.

"Elöljáróban annyit mondanék, tudom, hogy több van a fiúkban, s bízom benne, hogy a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon ki is jön majd belőlük - nyilatkozta a szerdai szünnapon a sportvezető. - Azt persze megjegyezném, elégedett leszek, ha Bakuban is négy negyeddöntősünk lesz, mert az csak a vb-ről négy biztos olimpiai indulót jelentene."
   
Csötönyi Sándor bevallotta, ő sem számított arra, hogy például a 69 kg-ban címvédő Bacskai Balázs, illetve a 64 kg-ban tavaly és három éve is második Káté Gyula már az elődöntő előtt elvérzik, de megtapasztalva az ankarai kaotikus pontozási rendszert, illetve tudva, hogy a felkészülési program egyáltalán nem az Eb-re lett felépítve, nem érzi tragikusnak a történteket.

"Többször is visszanéztem a fiúk meccseit, és szerintem nem veszítették el, de ami itt pontozás címen folyik, az higgadtan nehezen értékelhető. Az a helyzet, hogy előzetesen megállapodtunk egy szisztémában, ám itt teljesen másképp működik minden, a pontozógépen múlik a bokszolók sorsa. Elég, ha annyit mondok, hogy volt olyan meccs, melyen mind az öt pontozónál az nyert, akit a gép vesztesnek hozott ki. Mit lehet ezek után mondani? Óriási itt a felháborodás, senki sem érti ezt, sokan óvnak is, mi is megtehettük volna már kétszer is, de nincs értelme, mindet elutasítják" - mondta ingerülten a magyar boksz első embere.

A tavalyi ragyogó moszkvai Eb-szerepléshez (1 arany, 1 ezüst, 1 bronz) képest tapasztalható visszaesés másik okát szakmai indokokkal magyarázta:

"Februárban derült ki, hogy júniusban Eb lesz, akkor már rég megvoltak a felkészülési tervek, s azon nem tudtunk, de nem is akartunk változtatni. Idén minden a vb-ről szól, így nem építettük fel rendesen ezt a kontinenstornát."

Az öklözők egyéni értékelésénél a szakember elmondta, tulajdonképpen csak a fiatal újonc, Nagy Krisztián (56 kg) boksza volt igazán gyengének nevezhető, a többiek helytálltak, sőt Varga Miklós (60 kg) és Darmos József (91 kg) például kiváló teljesítménnyel búcsúzott olyan meccseken, melyeken más eredmény is születhetett volna, de Bernáth István (+91 kg) is nagyon szép bokszot produkált. Harcsa Zoltánt pedig egy sérülés akadályozta meg a jobb szereplésben.

Az elnök a félnehézsúlyú (81 kg) Szellő Imrével kapcsolatban megjegyezte, hogy első két meccsén megtette, amit kellett, s reméli, hogy csütörtökön ír riválisa ellen is "férfiként" harcol majd az elődöntőben.

"Imre szerintem jobb bokszoló az ír Joe Wardnál, de ahhoz, hogy nyerjen, nagyon összeszedetten kell öklöznie. Nagyon örülnék, ha fináléba kerülne, de akkor sem dőlök a késbe, ha ez nem jön össze, mert mint már mondtam, a cél idén a vb."