London 2012

Ingyen jegy jár a ’48-as brit olimpikonoknak

  • VNA

A 2012-es londoni olimpia szervezőbizottsága nemes gesztust gyakorol. Ingyen belépőt ad azon brit sportolóknak, akik részt vettek a legutóbbi londoni olimpián.

Sokan ugyan már nincsenek életben az 1948-as londoni játékokon szerepelt brit csapatból, de ők jövőre ingyen jegyet kapnak a brit fővárosban sorra kerülő játékokon. Erről döntött a Brit Olimpiai Szövetség (BOA), amelynek nyilvántartása szerint a 63 évvel ezelőtti játékokon szerepelt 398 sportolójukból még 125-en élnek, közülük pedig nagyjából a felével vannak most is kapcsolatban. Ahol lehetséges, ott a szervezők megpróbálnak ugyanabban a sportágban belépőt biztosítani, ahol a mára megöregedett sportemberek annak idején versenyeztek.

A mostani ötlet része annak a gondolatnak, hogy minden korábbi brit olimpikont (függetlenül attól, hogy téli vagy nyári játékokon szerepelt) szeretnének kicsábítani a jövő évi versenyekre. A ’48-as olimpikonokat természetesen kiemelt figyelem övezi ezen belül is, akik számára külön fogadást tartanak és akik az olimpiai faluban is látogatást tehetnek a játékok idején. Emellett a második világháború utáni első olimpián szerepelt sportolóknak lehetőséget szeretnének biztosítani arra is, hogy futhassanak az olimpiai fáklyaváltóban.

Dorothy Tyler annak idején Csék Ibolya mögött is olimpiai ezüstérmet szerzett

„Nagyon megörültem, amikor hallottam a hírt arról, hogy belépőket kapunk a versenyekre" - mondta a ’48-ban ezüstérmet szerző brit gyeplabda válogatott játékosa, John Peake. A meghívandó sportemberek között szerepel majd a most 89 esztendős Dorothy Tyler-Odam is, aki annak idején ezüstérmes lett az amerikai Alice Coachman mögött női magasugrásban (ugyanúgy, mint Csák Ibolya mögött Berlinben, 1936-ban).