Forma-1

Silverstone-ban új bajnokság kezdődik?

  • Kele János

Már csak egy versenyen, a valenciai Európa Nagydíjon használhatják a csapatok a nagy port kavart befújt diffúzort, és élvezhetik a furcsa szerkezet által biztosított előnyöket. Lehet, hogy a Renault találmányával együtt a Red Bull hatalmas fölénye is eltűnik az F1-ből?

Red Bull befújt diffúzora a 2011-es modellen.
Mert ez most az igazi kérdés: meg lehet még menteni az idei világbajnokságot? Az FIA vezetői, a technikai bizottságot összegründölők és a csapatok ugyanis tizenkilencre húztak lapot - ha bejön, izgalmas lesz a bajnokság, ha nem, akkor… Kidobtak egy csomó pénzt az ablakon, zsákutcába fejlesztették az autókat legalább egy évig, és a végén még az sem jön össze, hogy Vettelnek legalább egy kicsit meg kelljen izzadnia azért a bizonyos bajnoki címért. Pedig a közhely valahogy úgy szól, hogy megvédeni nehezebb, mint megszerezni…

Silverstone-ban tehát a csapatok már nem használhatják sem a hideg, sem a forró befújt diffúzort, és a módosított szabályzat szerint csak a kipufogógáz 10%-a vezethető a diffúzorra, amikor a versenyző elveszi a lábát a gázpedálról. Ez pedig azért igen jelentős változtatás, eddig ugyanis a trükkös tervezőknek hála, akkor is akadálytalanul áramlott a kipufogógáz a diffúzorra, ha a versenyző éppen levette a lábát a gázról, ez pedig a kanyarokban igen jelentős leszorítóerő-növekedést eredményezett, mellékesen pedig jó 15%-kal megnövelte az üzemanyag-fogyasztást. És még így is megérte, hogy az összes többi csapat szép sorjában lemásolja, és alkalmazza…

Mégis, a közvélemény és a szakma egyöntetűen állította, a Red Bull döntő fölénye elsősorban ebből a trükkös húzásból származik, amivel sikerült kijátszaniuk a duplafedeles diffúzor betiltását, és visszaszerezni az elveszített leszorítóerő jó nagy részét a kanyarokban. Ennek tulajdonítjuk azt is, hogy a salzburgiak előnye elsősorban a nagy leszorítóerőt igénylő, tempós, gyors kanyarokkal teletűzdelt pályákon letaglózó - értelemszerűen itt hozhat a legtöbbet a konyhára a befújt diffúzor alkalmazása.

De vajon tiltás hoz érdemi változást az erőviszonyokban? Hiszen végeredményben minden egyes csapat lemásolta a rendszert…

Stefano Domenicali szerint mindenképpen, hiszen a rendszer a legjobban a Red Bullnál működik, következésképpen ők akasztják le a legnagyobb nyereséget a diffúzor használatából - nem nehéz tehát kikövetkeztetni, hogy a Ferrari-főnök szerint a betiltás együtt jár az osztrák istálló hanyatlásával. Persze neki hivatalból is illik ezt mondania, lévén legjobb pilótája is csaknem száz ponttal van lemaradva a világbajnoki éllovas Vetteltől - és nem sok jel mutat arra, hogy a jelenlegi körülmények között esélye nyílik még beleszólni a bajnokságért folytatott harcba.

Silverstone-ban majd meglátjuk mekkora jelentősége van a fújt diffúzor betiltásának. Nem tartom kizártnak, hogy Angliában egy új bajnokság kezdődik majd, különösen a nagy leszorítóerőt igénylő pályákon lesz bajban az eddig ott egyeduralkodónak számító Red Bull” - álmodozott az esőáztatta montréali boxutcában Domenicali.

A rendszer egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem Newey-találmány, a Renault stábja fejlesztette ki kifejezetten a Red Bull kérésére, a sztártervező érdeme „csak” annyi, hogy sikerült tökéletesen összhangba hoznia a szerkezetet az autó alapvető tulajdonságaival, és a maximális teljesítménynövekedést kisajtolnia belőle. No, persze az is meglehet, hogy éppen ez a nagyobb érdem, sokkal nagyobb, mint magáé a Renault-é! Egy azonban bizonyos: a szakma ezt az apró találmányt tartja a fő okának a Red Bullok elképesztő időmérő-fölényének, és annak, hogy a salzburgiak versenyzői a kulcspillanatokban mindig képesek valami extra teljesítményt előcsalni az autóból - legyen szó az időmérő harmadik szakaszáról vagy a épp a verseny kritikus résztávjáról.

Tavaly Szingapúrban már a Mercedes és a McLaren is megjelent egy saját megoldással (ezt a wokingiak technikai guruja, Jonathan Neale is megerősítette), ám hatékonyságban ez messze elmaradt a Red Bullok verziójától. És így járt az összes többi csapat is: bár mind megalkották a saját fújt diffúzorukat (még a tökutolsó Hispania is, akiknek sikerült elnapolniuk a betiltást), teljesítmény terén nem tudtak jelentősen közelebb kerülni a világbajnok istállóhoz.

Minden csapat veszít tehát valamit a betiltással - de vajon ki a legtöbbet? És vajon ez a legtöbb elég lesz ahhoz, hogy jelentősen átrendezze az erőviszonyokat a paddockban?

Vitathatatlan, hogy elméleti síkon a Red Bull veszít a legtöbbet a rendelkezéssel, ám kérdés, hogy vajon ez elég lesz-e ahhoz, hogy a riválisok valós esélyt kapjanak pontelőnyük ledolgozására. Nem is kérdés, a sportág érdekeit, és a szurkolók kívánalmait az szolgálná leginkább, ha az osztrák csapat jelentősen visszaesne a képzeletbeli erősorrendben, de a Cirkusz vezető elemzői szerint erre senkinek sem érdemes nagy összegben fogadnia.

A legtöbb szakértő ugyanis azt vallja, hogy a Red Bull hatalmas időmérőfölényének nem (kizárólag) a befújt diffúzor az oka.

Sokkal inkább a DRS a ludas a kissé egyhangúan alakuló idényben (Vettel az eddigi hétből hat időmérőt nyert meg, a maradék egyet a csapattárs, Webber húzta be) - a nyitható-csukható hátsószárny-rendszer ugyanis messze az osztrákok autóin működik a legjobban, hatalmas aerodinamikai fölényüknek köszönhetően a kvalifikációkon ők még egyes kanyarokban is aktiválni tudják a rendszert, így pedig igen jelentős tempóbeli fölényre tesznek szert. És hogy a versenyeken miért nem olyan meggyőző a Red Bull? A futamokon már csak a kijelölt zónákban alkalmazható a DRS…

Persze arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a hatalmas aerodinamikai fölény egy nem is olyan elhanyagolható részét éppen a most betiltott befújt diffúzornak köszönhette a Red Bull - ám az adatok ismeretében kijelenthető, a 10%-os korlátozás még éppen elegendő ahhoz, hogy az osztrák csapat aerodinamikai egyensúlya ne boruljon fel, és ha mindenütt nem is, de néhány köztes szakaszon tovább élvezhesse a DRS nyújtotta előnyöket az időmérőn.

A kvalifikációkon tehát továbbra sem számítok nagy változásra - minden valószínűség szerint a Red Bull marad az etalon továbbra is, ám a versenyeken minden eddiginél szorosabb versenyfutás várható. A McLaren és a Ferrari rohamosan zárkózik fel, versenytempó tekintetében már-már utolérték az osztrákokat, és a tiltás éppen akkora lökést jelenthet nekik, ami a különbséget jelenti győzelem és második hely között.

Az viszont, hogy felzárkóznak a Red Bullra, és méltó kihívói lesznek a versenyeken, édeskevés - ahhoz, hogy Vettelt befogja valaki idén, elképesztő győzelmi sorozatot kell építenie; erre pedig valljuk meg, nem sok esély van, szabályváltoztatás ide vagy oda.