Euro 2012

Több, mint 23 milliót érhet az Európa-bajnoki elsőség

Amennyiben valamennyi találkozóját sikerrel veszi, a jövő évi lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság aranyérmese akár 23 és fél millió eurót is kereshet a tornán.

A REuro 2012 logóeuters jelentése szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a 2012-es Európa-bajnokság összdíjazását 196 millió euróban határozta meg (ugyanez a szám 2008-ban 184 millió volt).

Csupán magáért a részvételért a kontinenstorna mind a 16 résztvevő csapata kap  8-8 millió eurót; a csoportfázisban a győzelem egymilliót, egy döntetlen pedig 500.000 eurót ér majd.

A negyeddöntők során a győzelem újabb két milliót jelent, az elődöntők győztesei pedig plusz 3 millió eurót tudhatnak majd magukénak. A torna végső győztese 7,5 milliós, míg a második helyezettje 4,5 milliós jutattásra számíthat majd az UEFA-tól.

Az UEFA ezek mellett úgy határozott, hogy a csoportkörben a harmadik helyen végző együttesek is kapnak 1-1 millió eurót, így ösztönözve a csapatokat arra az esetre, ha az első két továbbjutó hely már eldőlt.