Atlétika

A biztos bennmaradás a cél a hétvégi csapat Európa-bajnokságon

Csütörtökön este hét órakor rendben megérkezett a hétvégi I. osztályú csapat Európa-bajnokságon induló magyar válogatott Izmírbe. Dornbach Ildikó szakmai igazgató elvárásai szerint a tavalyihoz hasonlóan idén is a középmezőnyben kell végeznie a csapatnak.

Az izmíri atlétikai stadionA Magyar Atlétikai Szövetség hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint a pénteki nap az edzéseké, átmozgatásoké, a stadionban tesztversenyre is sor kerül. A délutáni technikai értekezlet után találkozik újra teljes létszámban a csapat, ami után már a legfrissebb információk birtokában készülhetnek a sportolók a szombat-vasárnapi versenyre.

Az atlétikai csapat Eb a hétvégén négy helyszínen - négy kategóriában - kerül lebonyolításra. A magyar válogatott Törökország harmadik legnagyobb városában, Izmírben találkozik Belgium, Horvátország, Finnország, Görögország, Írország, Hollandia, Norvégia, Románia, Szlovénia, Svájc és Törökország  legjobbjaival az I. osztályban. A harmadik alkalommal kiírt, négy szakágat rajthoz állító csapat Eb - az Európa Kupa utódaként - az országok atlétikájáról közös férfi-női pontverseny alapján ad képet.

"A cél egyértelműen a középmezőnyben elfoglalt helyünk megtartása - mondta a csapat csütörtöki elutazása előtt Dornbach Ildikó szakmai igazgató. - A jelenlegi helyzetben közel a legerősebb válogatottal állunk ki, de sajnos a nőknél a távfutó szakágban jelentkezett sérüléshullám miatt a tervezetthez képest változások voltak a csapat összeállításában. Három atlétánk - Papp Krisztina, Babos Rita és Mártom Anita - két egyéni számban is rajthoz áll. A sérülteket leszámítva azt kell mondanom, hogy a jelenlegi élmezőnyt tekintve mindenki a fedélzeten van és mindenki örömmel, boldogan vállalta a válogatottságot. A húzóembereinktől egyértelműen jó helyezés, és az ezzel járó magas pontszám várható. Biztos vagyok abban, hogy a válogatott minél jobb helyezéséért mindenki maximálisan odateszi magát."

Mind a három tavalyi Európa-bajnoki bronzérmes, a kalapácsvető Pars Krisztián, a diszkoszvető Fazekas Róbert és a korábbi műtéte miatt a szezont csak nem régen elkezdő 110 gátas, Kiss Dániel is ott lesz a csapatban. Papp Krisztin 1500 és 3000 méteren, Babos Rita magasugrásban és hármasugrásban, Márton Anita súlylökésben és diszkoszvetésben is indul.

A verseny helyi idő szerint  szombaton 15.45-kor (plusz egy óra eltolódás), vasárnap 15.30 órakor kezdődik. A 12 csapat közül a pontverseny első három helyezettje feljut a legfelső osztályba (Szuper Liga), az utolsó kettő kiesik a második ligába.