Férfi kézilabda-válogatott

"Halálcsoportba" kerültek a magyarok

Elengedte a magyarok kezét Fortuna asszony a ma kora délutáni Eb-sorsoláskor: a válogatottunk a lehető legnehezebb ellenfeleket kapta a jövő januári kontinenstornán.

Császár Gábor kapura tör

A lehető legnehezebb csoportba került a magyar férfi kézilabda válogatott a 2012-es szerbiai Európa-bajnokságon. A C-jelű kvartettben a  Mocsai-csapat az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Franciaországgal, a legutóbbi világbajnokságon bronzérmet szerző Spanyolországgal valamint Oroszországgal került össze. Az már korábban eldőlt, hogy a mieink a csoportmérkőzések alatt valamint a középdöntőben is Újvidéken játszanak majd - az ellenfeleket elnézve bizony szüksége is lesz nemzeti együttesünknek a közönség támogatására.

Az A-csoportban vb-8. Lengyelország, a vb-ezüstérmes Dánia, a házigazda Szerbia és Szlovákia mérheti össze erejét. A B-jelű négyesben a vb-n teljesen leszereplő Németország Svédországgal, Csehországgal és Macedóniával alkot egy csoportot. A D-jelű kvartettben a horvátok a norvégokkal, az izlandiakkal valamint a szlovénekkel kerültek össze.

Az Európa-bajnokság kiírásának értelmében a négy fős csoportokból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahová magával viszi a csoportfázisban megszerzett pontjait. A magyar válogatott január 16-án Oroszország ellen kezdi meg a szereplését. Továbbjutás esetén a mieink a D-csoport első három helyezettjével mérkőznének meg.

A január 15. és 29. közötti kontinensviadalról lehet majd kvótát szerezni a londoni olimpiára: az aranyérmes, vagy - ha a vb-győztes franciák állhatnak a dobogó tetejére, akkor - a második helyezett biztosan pályára léphet az ötkarikás játékokon.
   
A mieink az idei januári vb-n elért hetedik helyükkel már biztos résztvevői a 2012. április 6-8. közötti olimpiai selejtezőtornának, ugyanakkor például az oroszokkal és a magyarokkal azonos ágon lévő norvégoknak még nincs kvótájuk, ők az Eb-n harcolhatják ki azt.

Az 2012-es Európa-bajnokság csoportjai
A-csoport (Belgrád)
B-csoport (Nis)
C-csoport (Újvidék)
D-csoport (Versec)
Lengyelország
Németország Franciaország Horvátország
Dánia
Svédország Magyarország Norvégia
Szerbia
Csehország Spanyolország Izland
Szlovákia Macedónia Oroszország Szlovénia