Játékvezetés

Szigorúbb nemzetközi követelmények

Az elmúlt napokban a magyar játékvezetés különböző szakmai területeinek irányítói több, a FIFA és UEFA által szervezett rendezvényen vettek részt.

A magyar játékvezetés szempontjából az UEFA játékvezetői konvencióját segítő és felügyelő panel tanácskozása volt a legfontosabb. A panel magyar tagja, Piller Sándor arról számolt be, hogy az UEFA márciusi ellenőrzésének eredménye alapján a magyar szövetség újabb évekre elnyerte az UEFA pénzügyi támogatását, mely várhatóan a mostani évi 100 ezer svájci franknál jelentősebb összeg lesz. Ez biztosíthatja a különböző területeken beindított projektek eredményes folytatását. Az európai szövetség játékvezető bizottságának tagjaival folytatott beszélgetések során az eddigi sikerek mellett, az él-játékvezetőinken (Kassai Viktor, Vad István, Gaál Gyöngyi) túl, szóba került fiatal FIFA-bíróink jövője is, akik a most induló kupaküzdelmekben bizonyíthatják tehetségüket.

Az elmúlt évben indult UEFA központi játékvezető-képzés (CORE) – áprilisban három játékvezetőnk kapott diplomát – folytatódik. Azon kevés ország egyike vagyunk, amelyek a fiatal, 30 év alatti, megfelelő nyelvtudással rendelkező, kiváló fizikumú, alapvetően első kategóriás játékvezetők és asszisztensek képzésére ismét három főt (1 fő játékvezetőt és 2 fő asszisztenst) tud delegálni. Ez a nemzetközi szintű képzés a FIFA kerettagság kapuját jelentheti a sikeresen résztvevők számára. A képzés teljes költségét az UEFA fedezi. A mostani jelöltek közül ketten még az egy éve indult hazai utánpótlás-képző központ hallgatói voltak.

A FIFA és UEFA három éve közös programot (RAP) indított a játékvezetés irányításának és szakmai képzésének egységesítése érdekében. Ezúttal Düsseldorf adott otthont a különböző szakterületeken dolgozó személyek továbbképzésének. Új területként jelent meg a játékvezetés adminisztrációjának egységesítése. Amint a hazánkat képviselő Gaál Gyöngyi beszámolt róla, a fő irány a minél professzionálisabb feltételek megteremtése a nemzetközi keret és a fiatal tehetségek számára. Ez a szakembergárdára (instruktorok, edzők, orvosok stb.) és az anyagi támogatásra egyaránt vonatkozik.

Az említett szakmai segítség biztosítottá válását az instruktorok és edzők négynapos felkészítése szolgálta, melyet szintén a német városban tartottak. A magyar delegációt Ring János nemzeti instruktor, Székely Ferenc asszisztens instruktor és Sáfár Sándor edző alkotta. A számos gyakorlati bemutató arra irányította rá a figyelmet, hogy a most kidolgozott minták alapján erősíteni kell az elméleti és gyakorlati elemek összekapcsolását, a felkészítések, edzések keretében a pályán még többet kell foglalkozni egyes mérkőzésszituációkkal (pl.:együttműködés büntető megítélésénél, nyilvánvaló gólhelyzetek esetében, aktív-passzív lesnél, stb.). Ezek az elemek már szerepelnek az országos keret július elején, Telkiben tartandó edzőtábori programjában.

Az látható, hogy a nemzetközi követelmények tovább emelkednek, melyek azonnali átvétele elengedhetetlen ahhoz, hogy továbbra is lépést tudjunk tartani bármely európai ország játékvezetőivel.

Forrás: mlsz.hu