NHL

Otthoni jégen támadt fel Luongo és a Canucks

Továbbra sem képesek az idegenbeli csapatok a hazaiak fölé nőni az NHL nagydöntőjében. A Vancouver Canucks szurkolói joggal aggódhattak az ötödik mérkőzés előtt, hiszen a két bostoni találkozón mindössze 1 gólt lőttek, és 12-t kaptak, azonban Alain Vignault vezetőedző kitartott az olimpiai aranyérmes Roberto Luongo mellett, aki a bizalmat meghálálva mind a 31 bostoni lövést hárította, és a döntőben immáron második shutoutját jegyezte.

Az első két vancouveri találkozóhoz hasonlóan az ötödik meccs is a két kapus bravúrjairól szólt, és két harmadot követően világossá vált, hogy amelyik csapat először gólt szerez, nagy valószínűséggel meg is nyeri a mérkőzést. Ahogy ilyenkor az lenni szokott, amikor a kapusok láthatóan minden lövést megfognak, egy szerencsésnek tűnő találat döntötte el a meccset: Kevin Bieksa kék vonalról eleresztett lövése messze elkerülte a kaput, azonban a falról visszapattanó korong a túloldalt álló Maxim Lapierre-hez került, aki gyorsan belőtte a kapuvas és a kapus között megnyíló résbe. Tim Thomasnak esélye sem volt, hogy időben észrevegye, merre is van a pakk.

Roberto Luongo véd a Vancouver Canucks-Boston Bruins mérkőzésen az NHL döntőjében 2011 júniusában

Kevin Bieksa húzása zseniálisnak tűnhet, de elismerte, hogy nem szándékosan lőtt kapu mellé: "Csak remélni tudom, hogy valóban mellé akartam lőni, mert vagy nyolc lábbal kerülte el a pakk a kaput" - viccelődött a vancouveri védő. "Nem volt túl jó a lövési szögem, szóval csak eleresztettem a korongot, és szerencsénkre kedvezően pattant vissza a falról."

A Vancouvernek ez volt mindösszesen a hatodik találata az öt Stanley Kupa-mérkőzés alatt, mégis 3-2-re vezeti a párharcot. Bár Roberto Luongo rengeteg kritikát kapott a két bostoni fiaskót követően (8-1-re és 4-0-ra nyert a Bruins), hazai pályán még mindig meg tudja mutatni, hogy mire is képes.

Szüksége is van csapatának a jó formájára, hiszen a bostoni Tim Thomas is hasonlóan fenomenális szériát fut, ha nem jobbat. A harmadik harmadban esett találat megszakította Thomas 110 perc óta tartó kapott gól nélküli sorozatát, de a döntő gól ellen nem sok mindent tehetett, és ezzel ő maga is tisztában van: "Amikor egyik csapat sem talál be, akkor általában az ilyen gólok fognak dönteni. Nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy a pakk fura módon pattan vissza a palánkról, és az igazat megvallva, még Lapierre sem találta el jól a korongot. Ha jól találta volna el, akkor jobban le tudom olvasni a játékot, és nagyobb eséllyel hárítom a lövést."

A csapatok mennek vissza Bostonba a hatodik meccsre, amin már jelen lesz a Stanley Kupa is, hiszen könnyen lehet, hogy bajnokot avatnak Bostonban. Ehhez azonban a Vancouver játékosaitól több kell, mint amit eddig mutattak, legfőképp a Sedin-ikrektől, akiket jóformán teljesen eltüntettek a pályáról a bostoni védők, és a második mérkőzés óta momentumuk sem volt. Azonban, ha folytatódik a trend, és továbbra is a hazai csapatok fognak dominálni, akkor a Bostonnak még adódhat egy esély a hetedik meccsen, hogy megszakítva ezt a folyamatot végső győztesként kerüljön ki a párharcból.

Claude Julien, a bostoniak vezetőedzője mindenesetre bízik a csapatában: "Nem tudom, hányszor voltunk már hasonló helyzetben, de mindig sikerült túljutnunk rajta. Nem az a csapat vagyunk, akiknek ölébe pottyantak a dolgok, ezért egyáltalán nem meglepetés, hogy most itt vagyunk a döntőben."

A párharc kedd hajnalban folytatódik a hatodik meccsel Bostonban.

NHL nagydöntő