Nyilvános edzés

A Videoton nem ismeretlen külföldön - Paulo Sousa

A bajnokcsapat portugál edzője magyar és külföldi játékosokra is építene

Szombat délelőtt nyilvános edzést tartott a Videoton a klub felcsúti edzőközpontjában, majd Paulo Sousa vezetőedző sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire. Az elhangzottakat a vidi.hu foglalta össze.

- Mik az első benyomások a csapatról?
- A legtöbb játékost már ismertem, így nincsenek nagy meglepetések számomra. Az edzői stábnak az a dolga, hogy segítse a játékosok és a csapat fejlődését, és most már azon dolgozunk, hogy napról-napra erősebbek legyünk.

- Néhány játékos hiányzott ma a válogatottakon kívül is. Mi a helyzet velük? Ők nem kerettagok?
- Természetesen ők még jelenleg is a klub alkalmazottai, de ahhoz, hogy a céljainkat elérjük, meg kellett hoznunk bizonyos döntéseket. Nagyjából kialakult egy kép, hogy kikkel képzeljük el a folytatást, akik nem fértek bele az elképzeléseinkbe, azok jelenleg a második csapattal edzenek.

A Videoton szakmai stábja és játékosai a csapat edzésén Felcsúton 2011 júniusában. Jobbra Paulo Sousa.

- Milyen játékosok érkezhetnek?
- Először is át kell gondolnunk a lehetőségeinket, melyik játékosunkat milyen poszton, posztokon tudjuk bevetni. Egyensúlyba kell hoznunk a csapatot: szükség van a fiatalokra is és a tapasztaltabbakra is egyaránt. Természetesen olyanokra van szükség, akikkel a célok elérhetők, de konkrét neveket csak akkor mondunk majd, ha döntöttünk és az egyezség is megszületett. Azért sem említjünk, hogy kikkel tárgyalunk, mert tiszteletben tartjuk a szóba kerülő játékosokat és a jelenlegi klubjaikat is.

- Pénteken edzőtáborba utazik a csapat. Végleges lesz addigra a keret?
- Érkeznek még próbajátékosok az edzőtábor előtt is alatt is. Folyamatosan alakul a véleményünk, hogy kire számítunk a következő szezonban, és a döntéseket is hamarosan meg kell hoznunk. Egyelőre nem a BL-selejtezőre készülünk, hiszen fontos a július 8-i Szuperkupa-döntő is.

- Külföldi vagy magyar játékosokban gondolkodik inkább?
- Mindkettőben!

- Mennyire nehéz Magyarországra csábítani a játékosokat?
- Megvannak a kapcsolataim, és remélem, hogy a személyem is elég meggyőző, hogy jó játékosok érkezzenek hozzánk. Az elmúlt időszak kemény munkájának is híre ment, a Videoton nem ismeretlen külföldön, a klub által biztosított feltételek, a technikai körülmények - gondolok itt a fehérvári és felcsúti létesítményekre - is nagy előnyt jelentenek.

- A héten kiválasztotta segítőit. Miért ők kerültek a stábba?
- Régóta ismerem őket, nagyon tapasztalt szakemberek. A játékról alkotott elképzeléseink is egyformák, bízom benne, hogy remekül fogunk együtt dolgozni. De a szűk stáb mellett a többi munkatársra is számítunk, fontos a segítségük abban, hogy mi is könnyen beilleszkedjünk és az elképzeléseink is integrálódni tudjanak.

- Több nyelven is beszél, magyarul is tud már valamit?
- Már tanulunk, a focihoz fontos kulcsszavakat, kifejezéseket vettük előre.

- Megtanulta már a Vidi-indulót?
- Biztos vagyok benne, hogy a szezon végén együtt fogjuk énekelni a szurkolóinkkal!