Forma-1

Buemi szerint a szombat a meglepetések napja lehet

  • Kele János

Kanadában már nagyon készülődnek a csapatok és a versenyzők, Lewis Hamilton mea culpázik, Di Resta a Mercedesbe vágyik Sebastien Buemi pedig jósolgat - mi most utóbbival foglalkozunk részletesen, nem is véletlenül…

Ugyanis az utóbbi időben remeklő svájci nagyon érdekes felvetéssel állt elő a csütörtöki sajtótájékoztató során: szerinte a szombati nap bővelkedni fog a meglepetésekben, mivel jónéhány kisebb csapat kockáztat majd, és olyan beállításokkal küldik pályára az autóikat, amelyek ugyan az időmérőn jól működnek, de a versenyen hátrányba sodorhatják őket. Hogy mire is gondolt pontosan? Lentebb részletesen is kifejtem…

Ahogyan arról már a beharangozó cikkünkben is volt szó, a montréali pálya igencsak egyedi aszfaltcsíknak számít - csak Monzában és Spában számít olyan keveset az autók aerodinamikai kiképzése, mint Kanadában. Ez a tulajdonság pedig a DRS-korszak beköszöntével teljesen új értelmet nyer; a hátsó szárnyak nyitásával és zárásával ugyanis az egyenes szakaszokon a lehető legminimálisabbra lehet redukálni a leszorítóerőt, miközben a meredek szárnyállásnak köszönhetően a kanyarokban az autó sokkal gyorsabb lesz.

Sebastien Buemi, a Toro Rosso pilótája
Nem nehéz rájönni, hogy mi ennek a fajta felfogásnak a hátulütője: az időmérőn a pályán bárhol ki lehet nyitni a hátsó szárnyakat (így redukálni a leszorítóerő nagyságát), miközben a versenyeken erre csak két kijelölt zóna van biztosítva.

Könnyen előfordulhat tehát, hogy a szombati pole pozíciós versenyző a másnapi futamon még a dobogó közelébe sem fér majd oda…

Buemi szerint ugyanis hiába lehet a vasárnapi futamon már két pályaszakaszon is aktiválni a DRS-t, a meredek szárnyállással induló versenyzők így is akkora hátrányba kerülnek a „hagyományos” megoldást preferálókkal szemben, amely lehetetlenné teszi a futamon való sikeres szereplésüket.

Szombaton sokan lesznek majd olyanok, akik meredek hátsó szárnnyal futják a gyors körüket, hogy így nyerjenek leszorítóerőt a kanyarokban. Az egyenesekben majd használják a DRS-t, így pedig sokkal gyorsabbak is lehetnek, mint a hagyományos beállítással próbálkozók” - kezdte mondandóját az ifjú svájci.

Én azonban nem hiszem, hogy ez jó megoldás. Aki ugyanis túlzásokba esik, az a vasárnapi versenyen nagyon kellemetlen helyzetben találhatja magát: ott már csak két szakaszon nyithatja ki a hátsó szárnyát, a maradék egyenesekben pedig a meredek hátsó szárny nagyon nagy problémát fog okozni neki” - replikázott aztán saját teóriájára Buemi, egyben cáfolva azt az elgondolást, hogy csapata, a Toro Rosso a fentebb vázolthoz hasonló taktikában gondolkodik.

A tavalyi szezonban egyébként Alonso és Button monzai csatája zajlott a fenti forgatókönyv szerint - akkor a 2009-es világbajnok angol a McLaren F-csatornájának tökéletességét kihasználva egészen meredek szárnyállással nyerte meg az időmérőt, majd a futamon is sokáig vezetett. Később Alonso a boxban megelőzte, de Button második helye az extrémen meredek szárnyakkal sokáig beszédtémát szolgáltatott még az újságíróknak és a szurkolóknak.

És, ha már Button meg beszédtéma: a McLaren brit versenyzője legutóbbi nyilatkozatában azt fejtegette, hogy csapata számára talán nem is a Red Bull, hanem a félig-meddig testvéristállónak számító Mercedes lehet a nagy rivális - és gondolom nem az 5.-6. helyért folytatott csatára utalt Button…

Forma-1, egyéni világbajnoki pontverseny
Az állás 6 futam után
Pilóta Nemzetiség Csapat Pontok
1 Sebastian Vettel Német RBR-Renault 143
2 Lewis Hamilton Brit McLaren-Mercedes 85
3 Mark Webber Ausztrál RBR-Renault 79
4 Jenson Button Brit McLaren-Mercedes 76
5 Fernando Alonso Spanyol Ferrari 69
6 Nick Heidfeld Német Renault 29
7 Nico Rosberg Német Mercedes GP 26
8 Felipe Massa Brazil Ferrari 24
9 Vitalij Petrov Orosz Renault 21
10 Kamui Kobajasi Japán Sauber-Ferrari 19
11 Michael Schumacher Német Mercedes GP 14
12 Adrian Sutil Német Force India-Mercedes 8
13 Sebastien Buemi Svájci Toro Rosso 7
14 Rubens Barrichello Brazil Williams-Cosworth 2
15 Sergio Pérez Mexikói Sauber-Ferrari 2
16 Paul di Resta Brit Force India-Mercedes
2
17 Jaime Alguersuari Spanyol Toro Rosso 0
18 Jarno Trulli Olasz Lotus-Renault 0
19 Heikki Kovalainen Finn Lotus-Renault 0
20 Jerome d'Ambrosio Belga Virgin-Cosworth 0
21 Pastor Maldonado Venezuelai Williams-Cosworth 0
22 Timo Glock Német Virgin-Cosworth 0
23 Vitantonio Liuzzi Olasz HRT-Cosworth 0
24 Narain Karthikeyan Indiai HRT-Cosworth 0
Forma-1, csapatvilágbajnoki pontverseny
Állás 6 futam után
Csapat Pontok
1 RBR-Renault 222
2 McLaren-Mercedes 161
3 Ferrari 93
4 Renault 50
5 Mercedes 40
6 Sauber-Ferrari 21
7 Force India-Mercedes 10
8 Toro Rosso 7
9 Williams-Cosworth 2
10 Lotus-Renault 0
11 Virgin-Cosworth 0
12 HRT-Cosworth 0
Narain Karthikeyan Indiai HRT-Cosworth