Evezés

Veszélyes baktérium miatt nem indulnak Hamburgban a brit evezősök

  • VNA

A brit evezős válogatott nem vesz részt a jövő hétvégén a németországi Hamburgban rendezendő Világkupa versenyen. Az ok az ún. e-coli baktérium.

Június 17-19. között Hamburgban rendezik meg az idei esztendő második evezős Világkupa versenyét, ahol a szerdai bejelentés értelmében nem lesznek ott a brit evezősök. A müncheni VK-fordulón öt számban is győztes szigetországi csapat egy baktériumos fertőzés miatt nem vesz részt a regattán. „A döntés oka nem más, mint az a tény, hogy a környékből az utóbbi időben folyamatosan az e-coli baktériumról szóló hírek érkeznek.” – írta a brit evezősök hivatalos közleménye.

A Németországban már 24 halálos áldozatot is követelő fertőzést az ország északi részéből (Hamburg környékéről) származó babszármazékoknak tulajdonítják. Az utóbbi napokban már 12 országban, közel 2700 esetben felbukkant baktérium hatására hemolitikus urémiás szindróma (HUS) alakul ki, amely a véráram, a vesék és az idegrendszer működésében okoz károkat és gyakran halálos végkifejlete van.

A brit evezősök bejelentése alig egy nappal azután született, hogy a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) közölte, hogy a versenyt a kialakult egészségügyi helyzet ellenére is megrendezik. A FISA biztosította a résztvevőket arról, hogy minden olyan étel alapanyagot átvizsgálnak, amely fertőzést okozhat és megbizonyosodnak arról is, hogy a szállásokon és a verseny helyszínén található ivóvíz is megfelel az elvárásoknak.  A britek számára nem jött jókor az ügy, hiszen így számukra jelentősen módosul az augusztus végén a szlovéniai Bledben sorra kerülő világbajnokság felkészülési programja.