NHL

Hazai pályán egyenlítette ki a párharcot a Boston Bruins

A Boston Bruinsnak sikerült meglovagolnia a hazai pálya lélektani előnyét, és a Stanley-kupa harmadik meccséhez hasonlóan, igaz kevesebb gólt lőve, de ismételten magabiztos győzelmet arattak a vendég Vancouver Canucksszal szemben. Roberto Luongo, a kanadaiak hálóőre ezúttal is a csúnyábbik arcát mutatta, 20 lövésből négyszer is túljártak az eszén a bostoni játékosok, míg Tim Thomasnak az idei rájátszásban ez volt a harmadik kapott gól nélküli meccse, karrierje során pedig a negyedik rájátszásbeli shutoutját jegyezte.

A Stanley-kupa döntőjének negyedik összecsapásán a Boston Bruins játékosa, Rich Peverley lő gólt Roberto Luongonak, a Vancouver Canucks kapusának.
A harmadik meccsen eszméletét vesztő és így a rájátszástól is búcsúzó Nathan Hortonról készült ünnepélyes videó bemutatásával kezdődött a második bostoni összecsapás a Stanley-kupa döntőben, és csapattársuk hiánya ismét egy olyan lélektani löketet adott a Bocsoknak, amire a Canucksnak ezúttal sem volt válasza, csakúgy mint az előző találkozón. Claude Julien, a bostoniak vezetőedzője, Nathan Horton megüresedett posztjára az idei cserestoppkor érkezett egykori Thrashers játékost, Rich Peverley-t rakta be, aki a lehető legjobban reagált az új helyzetére, és két góllal vette ki a részét a győzelemből.

Rajta kívül még Michael Ryder és Brad Marchand voltak eredményesek a második harmad folyamán, amikor is a Boston 2 és fél percen belül két gólt lőtt, amivel gyakorlatilag el is döntötte a meccset, annak ellenére, hogy a második harmad végére a lövések aránya 24-18 volt a vendégek javára. Ez a lövésekben mutatott dominancia a vendégek részéről megmaradt a meccs végéig, a végső dudaszót követően Tim Thomas 38 védésből álló shutoutot tudhatott magáénak, míg a Bruinsnak „elég volt” csupán 29 lövés is négy gólhoz.

Luongo pocsék formájáról természetesen a bostoni drukkerek sem feledkeztek meg, és a meccs folyamán a nevének kántálásával igyekeztek még inkább maga alá gyűrni a vancouveri olimpia hazai hősét. Luongo az utolsó két meccs 12-1-es összesített eredménykülönbsége ellenére még nem ad teret a pániknak:

A három maradék mérkőzésből kettőt kell nyernünk, és még mindig miénk a pályaelőny, amiért egész évben keményen dolgoztunk. Vissza kell térnünk arra a játékra, amit az első két meccsen játszottunk, és minden rendben lesz” - értékelte helyzetüket a kanadai portás.

Nagyon úgy tűnik, hogy az a csapat, amelyik először lesz képes nyerni a másik otthonában, nagy lépést tesz előre a Stanley-kupa elhódításában. Azonban a Canucksnak csupán az is elég, ha a maradék két hazai mérkőzését valahogy megnyeri. A hazai csapatok eddig dominálnak a nagydöntőben, Brad Marchand, a második bostoni gól szerzője szerint ennek szimpla okai vannak:

Mindig is egyszerűbb hazai pályán játszani. A közönségünk hihetetlen, elképesztő energiát adnak nekünk. Egyszerűen kihozzák belőlünk a legjobb formánkat.

A nagy kérdés most már az, hogyha a Bruinsnak sikerül átmentenie ezt a formát a következő vancouveri meccsre, akkor arra lesz-e már válasza a Canucksnak.

A Stanley-kupa döntő szombat hajnalban folytatódik az ötödik mérkőzéssel Vancouverben.

Stanley-kupa döntő