UEFA

Eljárás a Mladicot éltető román szurkolók ellen

  • MTI

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi eljárást indított a románok ellen, mert a válogatott drukkerei Ratko Mladic, volt boszniai szerb tábornok szabadon engedéséért "tüntettek" egy transzparenssel a bosnyákok elleni Európa-bajnoki selejtezőn.

"Szabadságot Mladicnak" - ez volt olvasható azon a drapérián, amelyet múlt pénteken, a bukaresti összecsapáson kifeszítettek a hazai fanatikusok.

Az UEFA szabályzata tiltja, hogy sporteseményein bármiféle olyan ügyben nyilatkozzanak meg, amely nem kapcsolódik a játékhoz. A hazaiak 3-0-ás sikerével végződött összecsapáson a vendég drukkerek randalíroztak, így a bosnyákokra is büntetés vár. A fegyelmi bizottság június 16-án ül össze az ügyben.

A boszniai szerbek egykori katonai parancsnokát - akinek elfogását május 26-án jelentették be - 1992 és 1995 között elkövetett népirtással, polgári személyek üldözésével, meggyilkolásával, kitelepítésével, egyéb embertelen cselekedetekkel, túszejtéssel és fosztogatással vádolják. Következő tárgyalása július 4-én lesz a hágai bíróságon.