Női labdarúgás

Irán a mezprobléma miatt maradhat le az olimpiáról

Irán női labdarúgó-válogatottja nem állt ki pénteken a Jordánia elleni olimpiai selejtező-mérkőzésre, a bíró ugyanis - a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályzatára hivatkozva - játékra alkalmatlannak nyilvánította a csapat tagjainak öltözékét. A perzsa ország - és az iszlám - szigorú előírásai miatt a női nemzeti csapat tagjai a lábukat, karjukat és hajukat is takaró szerelésben szoktak játszani. A FIFA viszont mindenféle vallási és egyéb jelképet tilt, emiatt veszélybe került Irán részvétele a londoni olimpiai női labdarúgótornáján.

A FIFA rövidnadrágot, és fejkendő elhagyását követeli az iráni női válogatotttól

A mérkőzést 3-0-ás győzelemmel Jordániának könyvelték el. A FIFA szabályzata a 2012-es játékokra kimondja, hogy: "A játékosok és a tisztségviselők nem jeleníthetnek meg ruházatukon politikai, vallási, kereskedelmi vagy személyes üzeneteket, illetve szlogeneket semmilyen nyelven és formában."

Emiatt tavaly az Iráni Labdarúgó Szövetség új mezt "talált ki", az egész testet elfedő tréningruhában és egy speciális fejkendőben küldte pályára a játékosokat. "A valóságban ez sem vallási, sem politikai, sem más kárt nem okoz" - mondta Ali Kafashian, a szervezet elnöke. Irán panaszt nyújtott be, de nem valószínű, hogy az kedvező elbírálásban részesül, leginkább azért, mert az iráni illetékesek is elismerték, nem valószínű, hogy Jordánia beleegyezik a mérkőzés újrajátszásába. A FIFA még nem reagált az esetre.