Szubjektív

Új sztár született a Hungaroringen

  • Vásárhelyi Tamás

Két évvel ezelőtt talán csak az autósport igazán fanatikusan rajongói ismerték a nevét, hétfőtől viszont minden magyar újság kiemelt címszavai között szerepel majd Michelisz Norbert neve. Az egykoron szimulátorral gyakorló (majd Zengő Zoltán által felfedezett és felkarolt) tehetséges magyar versenyzőt tavaly kapta fel igazán a hazai sportszakma, amikor a túraautó világbajnokság szezonzáró macaói versenyén győzni tudott. Az idén már az új BMW 320 TC-vel versenyző 26 éves mohácsi pilóta ugyanakkor egy magyarországi versenyhétvégével robbant be igazán a köztudatba.

Michelisz Norbert áll magyar zászlóval a kezében a dobogón a Hungaroringen rendezett túraautó-világbajnoki futam első futama után 2011 májusában

Már akkor sejtettem, hogy nagy hangulat lesz a Hungaroringen, amikor a túraautó-világbajnoki sorozat (WTCC) első versenye előtt két órával szolid egy kilométeres (és a tikkasztó melegben reménytelenül lassan haladó) kocsisor fogadta a Budapest felől a pálya felé haladókat az M3-as lehajtójánál. Az időben indulók is közel egy óra alatt jutottak csak parkolóhelyhez, igaz a kellemes nyári meleg és a vasárnapra megérkező napsütés talán kárpótolta ezért az autósport rajongóit. Kalapemelést érdemelnek a Hungaroring vezetői is, akik előbb jó érzékkel „nyúlták le” a WTCC sorozattól az elmaradt marrakeshi futamot, majd - elsősorban jövőbeni befektetésnek tekintve ezt a hétvégét - ingyenessé tették a versenyeket. Jött is a nép becsülettel, a célegyenes fedett tribünje csordultig megtelt (az ide helyezkedők jól ráéreztek a második futam rajtjára megérkező esőre), de a többi részen sem lehetett panasz a magyar zászlókkal felszerelkezett szurkolókra. A főlelátó ráadásul remek élőképpel rajzolt ki piros-fehér-zöld magyar zászlót szinte valamennyi körben, amelynek nem győztek csodájára járni a külföldi vendégek.

Az első futamban az ötödik helyről induló Michelisz a remek rajtnak (és az első kanyarban egymásra figyelve kicsúszó riválisoknak) köszönhetően feljött a második helyre, sőt egy ideig a svájci Alain Menu-re is veszélyes volt, igaz a hatodik körben elkövetett hiba miatt végül maradt az ezüst. Michelisz idei első (pályafutása során harmadik) dobogós helyezése után a közönség egy emberként zúgta a „Norbi, Norbi”-t, a meghatódott versenyező pedig rögtön az autójából kiszállva mentora és csapatvezetője, Zengő Zoltán nyakába ugrott. Az autóversenyen szokatlan hangulat a WTCC sorozat főszervezőjének számító Marcello Lotti urat is magával ragadta, aki az eredményhirdetés előtt lóhalálában érkezett a sajtószobába, ahol kérte Frank Tamást, a Hungaroring Sport Zrt. alelnökét, hogy azonnal mondják be, hogy ne menjen senki haza, hiszen lesz hátra még egy futam. Csak akkor nyugodott meg, amikor biztosították róla, hogy ez korábban már háromszor is megtörtént, így nem lesz gond a következő versennyel sem.

A remek kezdés (amúgy Norbi első ezüstje a túraautó vb-n) után mindenki bizakodott a második (immáron álló rajttal indított) futam előtt, amelyet Michelisz Norbert a hatodik helyről kezdhetett meg. A remek rajt egészen az első kanyarig tartott, ahol a negyedik helyre felzárkózva ütközött a pole pozícióból rajtoló Bennanival, majd kicsúszott a pályáról. A hirtelen a Hungaroringre szakadt esőzés miatt húsz percre megszakított verseny így már nem a mezőny végére visszacsúszó magyar versenyzőről szólt (akinek amúgy bámulatos gyorsasággal rakták össze megzúzott autóját a Zengő-Dension csapat szerelői). A világbajnoki címvédő Yvan Müller győzött, és bár a francia idén először nyert versenyt, mi mégis a 15. helyen célba érő Norbinak gratulálhattunk, aki a futam végére ellazulva kétszer is a leggyorsabb köridőt teljesítette. Kicsivel nyugodtabb versenyzéssel talán egy újabb dobogó is benne lehetett volna a hétvégében, de ne legyünk telhetetlenek. Az eddig az ütközésektől talán jobban tartó Michelisz ugyanis igazán bevállalósan versenyzett, jelezve, hogy az eddig őt rendre kilökő, kitoló riválisok most már a közelharcokban is számoljanak vele. Ami pedig a legnagyobb elismerés számára, hogy a hirtelen jött eső ellenére átázott szurkolók tízezrei skandálták ezt követően is a nevét.

Reméljük ezen a hétvégén a WTCC sorozat szervezői is látták, hogy jól döntöttek (Lotti úr lendülete és gesztusai nekem árulkodóak voltak), amikor Magyarországra hozták versenyüket. A futam értékeléséhez nyilván több idő kell, de az első benyomások kedvezőek lehettek, és az egész hétvége során kilátogató 75 000 néző jelezte, hogy igenis van igény erre a sorozatra hazánkban. Sőt, most már nem csak Michelisz Norbertet ismerik nálunk a sportrajongók, de a WTCC kifejezés hallatán sem okvetlenül egy mellékhelyiségre asszociálnak.