Roland Garros

Rafael Nadal beállította Borg rekordját

  • VNA

Továbbra is a spanyol Rafael Nadal a párizsi salak ura, aki hatodszor nyerte meg a Roland Garrost, így utolérte a svédek legendás játékosát, Björn Borgot.

Nadal hatodszor lett a salak ura - Fotó: AFP

Vasárnap délután véget ért Párizsban az esztendő második Grand Slam tenisz versenye, ahol a döntőben a világelső Rafael Nadal ellenfele a harmadik helyen kiemelt Roger Federer volt. Az elődöntőben az idén páratlan sorozatot építő Djokovics ellen győztes svájci most is remekül kezdett, aki az első adandó alkalommal el is vette Nadal adogatását. A 3-0-s előnyt Federer őrizni is tudta, sőt 5-2-es vezetésénél és Nadal szervagémjéban játszmalabdája is volt. Ezt követően aztán hihetetlen nagy fordulat állt be a mérkőzésen, hiszen a spanyol címvédő elkezdett hiba nélkül teniszezni. Nadal zsinórban nyert öt gémet és ennek köszönhetően 62 perc alatt került előnybe.

Nadal remek szériája a második szett elején tovább folytatódott, Federer sorozatban elveszített hét gém után (0-2-nél) tudott végre játékot nyerni. Ezt követően Nadal továbbvitte az előnyt, de 4-3-as vezetésénél a svájci visszavette az adogatását. a következő lehetséges alkalommal aztán már ismét Nadal brékelt, így 5-4-nél már a szettért adogathatott. A vasárnapi döntő előtt nagy esélye volt annak, hogy esni fog (két hét alatt ez egyszer sem fordult elő a Roland Garroson), ami sajnos éppen egy kihasználatlan Nadal szettlabda után be is következett, így 5-4-es Nadal előnynél egyenlő állásnál a mérkőzésvezető szünetet rendelt el. Az alig négy perces szünet után (a szabályok értelmében így melegítés nélkül kezdték újra a játékot) ugyan Nadalnak volt még egy játszmalabdája, de Federer zsinórban megnyert három ponttal egyenlített. A rövidítésben aztán Nadal volt a nyugodtabb, amelyet 7-3-ra nyert meg, így a 72 percig tartó szett után már kétjátszmás előnybe került.

A rendkívül sok fordulattal tarkított döntőben Federer nyerte a harmadik szettet, akinek a negyedik játszmába is volt előnye, sőt Nadal szervájánál 40-semmije is, de innentől kezdve megint Nadal percei következtek, aki végül 6-1-el zárta le a találkozót és ezzel negyedik Roland Garros döntőjükben is legyőzte Federert. A két sztárjátékos most játszott egymás ellen nyolcadszor Grand Slam döntőben, ebben a külön párharcban pedig Nadal már 6-2-re vezet. A spanyol játékos 10. Grand Slam torna győzelmét aratta ezzel, hatodszor győzött Párizsban (ez Björn Borg rekordjának beállítása is egyben). Nadalnál fiatalabb korban csak Borg tudott eljutni a 10. Grand Slam győzelemig pályafutása során. Ami pedig még szintén fontos, a spanyol ezzel a győzelemmel hétfőtől továbbra is marad a világranglista élén.

Roland Garros döntő
(1) Rafael Nadal (spanyol) – (3) Roger Federer (svájci) 7-5,7-6, 5-7, 6-1