WTCC

Egy második hely és egy baleset Michelisz mérlege a Hungaroringen

Az első futam első kanyarjában egy balesetnek köszönhetően hárman is kisodródtak Michelisz Norbert elől, aki így a második helyre került, majd remek versenyzéssel, a végül nyerő Alain Menut is folyamatosan veszélyeztetve itt is fejezte be a versenyt. A második futam rajtjánál sajnos ő maga okozott komoly balesetet, és csak egy esőszünetnek köszönhette, hogy meg tudták javítani az autóját, és folytathatta. A leggyorsabb kört megfutotta, miután felszáradt a pálya, de az újabb pontszerzésre nem maradt esélye

Michelisz Norbert a dobogón a Hungaroringen rendezett túraautó-világbajnoki futam első futama után 2011 júniusában

Első futam

A rajtnál Michelisz jól tartotta a pozícióját, arra azonban nem látszott esély, hogy előrébb kerülhet. Az első kanyarban azonban egy ütközés miatt hárman is kisodródtak előle, így azonnal a második helyen találta magát.

Az első körben Alain Menu el tudott előle húzni, de a másodiktól kezdve a magyar pilóta folyamatosan gyorsabb volt nála. Az ötödik kör végén már csak három tizedmásodperc volt közöttük a különbség, miközben a mezőny messze leszakadt tőlük. Michelisz azonban nem jutott előzési lehetőséghez, és a folytatásban újra megnőtt az első két helyzett között a különbség.

Ennek köszönhetően a futam középső harmadában mögöttük voltak az igazi izgalmak. Gabriele Tarquinit nyúzták az ellenfelek a harmadik helyért, de az olasz remekül védekezett, így hiába tűntek mögötte gyorsabbnak hárman is, megelőzni nem tudták.

Michelisz Norbert eközben körről körre újra közelebb került Menuhöz, és úgy tűnt, hogy a véghajrában esetleg lehet lehetősége az előzésre. Végül erre nem került sor, de így is nagyszerű eredményt ért el, aminek köszönhetően a hatodik helyre lépett előre a világbajnoki pontversenyben.

Mögötte Villa addig gyömöszölte Tarquinit, amíg meg tudta előzni - talán szabálytalanul -, ráadásul az olaszt Robert Huff és Yvan Muller is maga mögé utasította.

Túraautó-világbajnokság, Hungaroring
1. futam
  Versenyző Autó
1. Alain Menu Chevrolet Cruze 1.6T
2. MICHELISZ NORBERT BMW 320 TC
3. Javier Villa BMW 320 TC
4. Robert Huff Chevrolet Cruze 1.6T
5. Yvan Muller Chevrolet Cruze 1.6T
6. Gabriele Tarquini Seat Leon 2.0 TDI
7. Tiago Monteiro Seat Leon 2.0 TDI
8. Fredy Barth Sunred SR Leon 1.6T
9. Kristian Poulsen BMW 320 TC
10. Pepe Oriola Sunred SR Leon 1.6T
11. Yukinori Taniguchi Chevrolet Cruze 1.6T
12. Franz Engstler BMW 320 TC
13. Darryl O'Young Chevrolet Cruze 1.6T
14. Michel Nykjaer Sunred SR Leon 1.6T
15. Mehdi Bennani BMW 320 TC
16. Aleksei Dudukalo Seat Leon 2.0 TDI
17. Fabio Fabiani BMW 320 si
18. Tom Coronel BMW 320 TC
Kiesett Robert Dahlgren Volvo C30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michelisz Norbert összetört autója a Hungaroringen rendezett túraautó-világbajnoki futam második futamán 2011 júniusában

Második futam

A második futamot Michelisz a hatodik helyről kezdte, és jól is indult a verseny, hiszen lerajtolta Monteirót és Menut is, de utána túl sokat akart. Egy újabb előzésbe is belement az első kanyar előtt, de összeütközött Bennanival, a fűre sodródott, és nem tudott lassítani, így belerohant az első helyen haladó Poulsenbe. A BMW eleje darabokra tört, és így a magyar versenyzőnek a boxba kellett mennie, ráadásul valószínű volt, hogy a baleset miatt büntetésre számíthat.

A mezőny közben folytatta a versenyt, illetve folytatta volna, de óriási felhőszakadás tört ki, a pilóták nem tudták a pályán tartani az autókat, emiatt a futamot felfüggesztették, a versenyzők felsorakoztak a célegyenesben, és megkezdték a felkészülést az esős folytatásra.

A boxban Michelisz kocsiját azonnal megpróbálta kijavítani a csapata. A hűtő kilyukadt, megpróbálták kicserélni, de súlyosan sérült az utó orra, így az új alkatrész beillesztése gondot okozott. A pilóta közben nyilatkozott a nemzetközi közvetítő stábnak, és elmondta, hogy balesetet semmiképp nem akart okozni, és úgy érezte, hogy szerencséje sem volt az esetnél. Azt azonnal látta, hogy jó eredmény elérésére már nincs esélye. A cél csak az volt, hogy újra ki tudjon gurulni a lelkes közönség elé.

Ez végül sikerült, és a versenybírók is kiengedték a pályára - ez persze még nem jelenti, hogy később nem kap büntetést - így a mezőny után eredhetett. Száraz pályára való gumikat kapott, bízva abban, hogy gyorsan felszárad a pálya az időközben kisütő napnak köszönhetően. Sajnos azonban az autó súlyosan megsérült, így Michelisz csak nagyon lassú köröket tudott futni, azaz valóban elszálltak az esélyei.

A többiek folytatták az adok-kapokot, az első futamot megnyerő Menut, és Oriolát is kilökték. Yvan Muller került az első helyre, Tarquini pedig Huffal küzdött nagyot a második helyért. Végül a brit pilóta jött ki jobban a harcból. A hajrában Michelisz BMW-je mégis feltámadt, megfutotta a futam leggyorsabb körét, de utolérni így sem tudott senkit, a kieséseknek köszönhetően a 15. helyen végzett.

Túraautó-világbajnokság, Hungaroring
2. futam
  Versenyző Autó
1. Yvan Muller Chevrolet Cruze 1.6T
2. Robert Huff Chevrolet Cruze 1.6T
3. Gabriele Tarquini Seat Leon 2.0 TDI
4. Tom Coronel BMW 320 TC
5. Tiago Monteiro Seat Leon 2.0 TDI
6. Franz Engstler BMW 320 TC
7. Javier Villa BMW 320 TC
8. Darryl O'Young Chevrolet Cruze 1.6T
9. Robert Dahlgren Volvo C30
10. Fredy Barth Sunred SR Leon 1.6T
11. Yukinori Taniguchi Chevrolet Cruze 1.6T
12. Aleksei Dudukalo Seat Leon 2.0 TDI
13. Michel Nykjaer Sunred SR Leon 1.6T
14. Mehdi Bennani BMW 320 TC
15. MICHELISZ NORBERT
BMW 320 TC
Kiestek Fabio Fabiani BMW 320si
  Alain Menu Chevrolet Cruze 1.6T
  Pepe Oriola Sunred SR Leon 1.6T
  Kristian Poulsen BMW 320 TC

 

Túraautó-világbajnokság
Az összetett pontverseny állása
Versenyző Pont
1. Robert Huff 150
2. Yvan Muller 119
3. Alain Menu 104
4. Gabriele Tarquini 75
5. Tiago Monteiro 74
6. Tom Coronel 52
7. MICHELISZ NORBERT
46
8. Kristian Poulsen 43
9. Javier Villa 36
10. Darryl O'Young 31
11. Cacá Bueno 25
12. Michel Nykjær 18
13. Franz Engstler 16
14. Robert Dahlgren 8
15. Fredy Barth 6
16. Aleksei Dudukalo 2
17. Pepe Oriola 2
18. Mehdi Bennani 1
Yukinori Taniguchi 0
Fabio Fabiani 0
Marchy Lee 0
Urs Sonderegger 0
Ibrahim Okyay 0