NBA

A Dallas pokoli hangulatot ígér a Miaminak

  • VNA

Vajon tud-e sorozatban három meccset nyerni Dallasban a Mavericks? Ha igen, története első bajnoki címét ünnepelheti. Na persze ehhez LeBron Jameséknek is lesz néhány szava…

Magyar idő szerint hétfőre virradóra rendezik meg az északi-amerikai profi kosárlabda bajnokság (NBA) nagydöntőjének harmadik találkozóját. Az első dallasi párharcot a házigazda Mavericks várhatja optimistábban, amely a Miami Heat elleni második idegenbeli mérkőzést megnyerve 1-1-es állással futhat neki a sorsdöntő ütközetnek. Mivel az NBA-finálét 2-3-2-es rendszerben rendezik, így a Dirk Nowitzki vezette Dallas három otthoni sikerrel akár le is zárhatja a négy győzelemig tartó párharcot. „Elloptunk egy meccset Floridából, most pedig a kivételesen hangos szurkolótáborunkra támaszkodva otthon is szeretnénk győzni.„ – mondta a finálé első meccsén bal kezén ujjsérülést elszenvedő Nowitzki.

A vendég Miami Heat számára a túléléshez legalább egy dallasi sikeren át vezet az út, ami nem lesz könnyű, hiszen a csapat utoljára még öt évvel ezelőtt (a Mavericks ellen 0-2-ről megnyert döntős párharc idején) tudott nyerni az American Airlines Centerben. Akkor az utolsó másodpercekben Jason Terry hárompontos dobása mellé szállt, így a Heat éppen Dallasban ünnepelhette története első bajnoki címét. A 2009-ben a legjobb hatodik embernek megválasztott Terry is a dallasi légkörben bízik: „Otthon leszünk. Szeretném, ha a szurkolóink megőrülnének értünk. Ez óriási lökést adna a csapatnak.”

A Dallas az idei rájátszás során eddig mindössze egyetlen hazai találkozóját veszített el - a nyugati elődöntőben az Oklahoma ellen – ennek ellenére a Mavericks edzője, Rick Carlisle óvatosan fogalmaz: „Hazai közönség előtt játszunk, de ez sem jelent garanciát a sikerre. Ahhoz túlságosan jó a Miami” – intett mindenkit óvatosságra az 51 esztendős tréner. A James-Wade-Bosh trió vezette Heat amúgy március óta nem veszített két mérkőzést egymás után, ráadásul az egyes vereségek után átlagosan 12 ponttal tudott nyerni, ami mutatja a 2006-os bajnok együttes erejét és fejlődési képességét is. A Heat ráadásul az alapszakaszban – a Dallashoz hasonlóan – a liga legjobb idegenbeli mérlegét tudta felmutatni, így nem reménytelen a helyzete. A párharc harmadik találkozóját hétfőn hajnali két órától a Sport1 élőben közvetíti. A 2-3-2-es lebonyolítási döntő bevezetése óta eddig 11 alkalommal fordult elő, hogy a két csapat 1-1-re állt egymás ellen, valamennyi alkalommal az lett a bajnok, amely megnyerte a harmadik meccset, érdemes lesz tehát a Mavs-Heat csata harmadik felvonását megtekinteni.