Roland Garros

Li Na az első kínai Grand Slam-győztes

Li Na szinte végig tökéletesen játszva győzte le a címvédő Francesca Schiavonét a Roland Garros női egyesének döntőjében, és ezzel hazája, Kína első Grand Slam-győztese lett. Elképesztő módon uralta a döntő nagy részét, olasz ellenfele csak a második játszma hajrájában tudta nyomás alá helyezni, de a rövidítésben Li végül esélyt sem hagyott neki.

Ahogy általában a női mezőnyben, ezen a mérkőzésen is nehéz volt megnevezni a favoritot. Francesca Schiavone címvédőként érkezett, ráadásul a tavalyi tornán Li Nát is legyőzte a győzelemhez vezető úton. A kínai ugyanakkor élete szezonját futja, ami a Grand Slameket illeti, hiszen Ausztráliában is döntős volt. Igaz, ő azóta elég mély hullámvölgyben is volt, és saját bevallása szerint sem szereti a salakos borítást. Így ha mindenképp kellett volna, Schiavonéra voksolunk.

Ő kezdte a szervát a mérkőzésen, és rögtön bajba került. Kissé összeszedetlen volt ugyanis, az első adogatásai nem találtak pályát, a másodikakat pedig jól támadta meg Li, aki rögtön bréklabdát harcolt ki. A címvédő végül javítani tudott, így megnyerte az első gémet. Ugyanígy tett kínai ellenfele is, de neki ez könnyebben ment.

A következő játékokban is hasonló volt a kép: Schiavone hiába próbálta variálni a játékát, hiába játszott erőszakosan, az Ausztrál Open döntőse nagyon stabil volt, öt gém alatt 11 nyerőt ütött, így az olasz harmadik adogatásánál két bréklabdát harcolt ki, és a másodikat kihasználva 3-2-es vezetést szerzett.

Li Na örül egy pontnak a Francesca Schiavone elleni Roland Garros-döntőben 2011 júniusában

Az ezt követő négy játékban az épp adogató játékos dominált - nem volt ritka a fogadhatatlan adogatás sem -, mindössze Li tudott egyetlen labdamenetet nyerni fogadóként. Így is neki dolgozott azonban az idő, hiszen egyre közelebb került az első szett megnyeréséhez. 5-4-es állásig Schiavone egyáltalán nem tudott irányítani, mindössze két nyerő ütést hozott össze.

Li szervájánál ugyan nagyon küzdött, javított is a fogadóként megnyert pontjai mérlegén, de a kínai így is viszonylag magabiztosan húzta be az első játszmát 40 perc alatt.

A másodikat fogadóként is elképesztő dominanciával kezdte, három bréklabdához jutott, amik közül ugyan csak a harmadikat tudta kihasználni, de így is előnybe került. Aztán a saját adogatásánál kicsit elszállni látszott az addigi magabiztossága, Schiavone minden mindegy alapon támadásba lendült, és el is jutott egy bréklabdáig. Li azonban egy ásszal hárította, és két újabb remek adogatásának köszönhetően a gémet is megnyerte. Ebből a játékból mindketten meríthettek önbizalmat, hiszen az olasznak voltak olyan pillanatai, amikor érezhette, hogy tud irányítani, ugyanakkor a kínai így is meg tudta szerezni a pontot.

A folytatásban úgy tűnt, ebből is utóbbi jött ki jobban, hiszen saját szervái után magabiztosan irányította a játékot, miközben a címvédő adogatásait is folyamatosan meg tudta nehezíteni. Olyannyira, hogy Schiavone 3-1 30:30-nál egy rossz rövidítéssel újra bréklabdához juttatta. Li azonban ezt nem tudta kihasználni, ziccerből a hálóba ütötte a labdát, és ezzel hozzájárult ahhoz, hogy ellenfele 3-2-re szépítsen.

Úgy tűnt, ez a hibája kicsit megzavarta, de végül megint hozta az adogatását, és igazából nem érződött, hogy hosszabb távon bármi ki tudná zökkenteni. Sőt, továbbra is nyomás alatt tudta tartani Schiavonét, aki csak nehezen hozta a következő szerváját. Ekkor 4-3-ra vezetett Li a második játszmában.

Aztán mégis jött a meglepő fordulat, több ki nem kényszerített hibát is elkövetett a kínai, és ezzel viszonylag simán elveszítette az adogatását. Olasz ellenfele pedig nagy küzdelemben hozta a sajátját, így Linek már a szettben maradásért kellett adogatnia. Utóbbi magabiztos játéka pedig meginogni látszott, nem találta olyan pontosan a sarkokat mint addig, ráadásul a szerencse is Schiavone mellé állt: az alapvonal és a háló is fontos pontoknál segítették őt. Ennek ellenére az Ausztrál Open-döntős meg tudta nyerni a gémet, és 5-5-re alakította az állást.

A játszma hajrájában Schiavone semmire hozta az adogatását, Linek viszont nagyon meg kellett szenvednie a rövidítésért. 40:40-nél Schiavone hosszasan vitatkozott a vezetőbíróval azon, hogy a kínai egy labdája beesett-e, de végül nem tudta meggyőzni, így a Li hozni tudta a szerváját. A tie-breaket pedig rendkívül jól kezdte, rögtön elnyerte ellenfele első adogatását, majd sorban hozta a pontokat, egyet sem engedélyezett Schiavonénak, 7-0-ra nyerte a rövidítést.

Roland Garros, női döntő:

Li Na (kínai, 6.)-Francesca Schiavone (olasz, 5.) 6:4, 7:6 (7-0)