Atlétika

Gatlin és Fraser miatt ismét a 100 méter viszi a prímet

  • DA/VNA

Nincs megállás az atlétikában, szombaton már az idei negyedik Gyémánt Liga-versenyt rendezik az egyesült államokbeli Eugene-ben. Rajthoz áll 100 méteren a tékozló fiú, a doppingolás miatt négyéves eltiltásából visszatért Justin Gatlin, női 100-on pedig szintén egy eltiltott olimpiai bajnok tér vissza a mezőnybe.

Szombaton rendezik meg Eugene-ben a hagyományos Steve Prefontaine emlékversenyt, amely az idei Gyémánt Liga-sorozat negyedik állomása. Természetesen ismét a férfiak 100 méteres versenye lesz a figyelem középpontjában, de ezúttal nem Usain Bolt vagy Asafa Powell miatt. Ott lesz ugyanis a mezőnyben a 2004-es olimpiai bajnok, a doppingvétségért kapott négy éves eltiltása után tavaly visszatért Justin Gatlin is. Érdekesség, hogy a kiemelt versenyek szervezői hallgatólagos megállapodást kötöttek, hogy eltiltott sportolókat nem hívnak meg versenyeikre, most az amerikaiak azonban mégis adnak egy második esélyt Gatlinnak. A 29 esztendős sprinter a pekingi ezüstérmes trinidadi Richard Thompsonnal és az ugyanott a jamaicai váltóban aranyat nyert Nesta Carterrel és Michael Fraterrel, no meg az idény eddigi legjobb eredményét felmutató jamaicai Steve Mullingsszel szeretné felvenni a versenyt. Az amerikai Tyson Gay sérülés miatt lépett vissza a versenytől.

Justin Gatlin egy atlétikai versenyen 2010 augusztusában

Sanghaj után ismét összeméri erejét a 110 méteres gátfutásban az athéni olimpiai bajnok kínai Liu Hsziang és a pekingi bronzérmes amerikai David Oliver. Tavaly Oliver diadalmaskodott ezen a versenyen, igaz, három tizeddel elmaradva a világcsúcstól. Az elmúlt évben mind a 15 versenyén veretlen maradt az amerikai rekordot (12,89) is elérő gátfutó, viszont néhány hete, május 15-én hazai pályán Hsziang legyőzte őt. A kínai akkor több mint két éve húzódó bokasérülésből tért vissza és úgy tűnik, formája ismét a régi. Liu új technikával tért vissza (az első gát előtt csupán hét lépést tesz az eddigi nyolc helyett) és az akkor elért 13,07-es idejét idén csak Dayron Robles tudta megismételni eddig Hengelóban. Oliver tavaly ötször futott 13 másodpercen belül, idén viszont még adós a csúcsformával, viszont Eugene számára kellemes emlékeket ébreszthet, hiszen tavaly itt 12,90-nel tudott győzni.

A 200 méteres síkfutásban hazai győzelemben bíznak az amerikaiak, rajthoz áll ugyanis többek között az athéni bajnok, Shawn Crawford, valamint a pekingi bronzérmes Walter Dix is, utóbbi első lett Dohában, előbbi pedig negyedik Rómában. Dix tavaly remekelt ezen a versenyen, hiszen akkor Tyson Gay előtt tudott győzni (négy századdal) és az Eugene-ben elért 19,72-es eredménye is az év második legjobb futása volt.

Eugene-ben debütál a hosszú ideje sérüléssel bajlódó szudáni Abubaker Kaki. A 800 méter fedett pályás világbajnoka a világcsúcstartó David Rudisha távollétében a versenyszám egyik fő esélyese, a kenyai Boaz Kiplagat Lalang, fedett pályás vb-ezüstérmes és a római meglepetés győztes amerikai Khadevis Robinson mellett. Ez a szám ugyan most nem része a Gyémánt Liga-programnak, de ugyanúgy érdekes versenyt hozhat, mint a női 400-on Allyson Felix és Sanya Richards-Ross párharca, valamint a női 1500 méteres síkfutás is. Utóbbiban világbajnoki mezőny gyűlik össze, ahol a világbajnok bahreini Maryam Yusuf Jamal legnagyobb ellenfele az olimpiai bajnok Nancy Lagat mellett a versenycsúcsot is tartó etióp Gelete Burka lehet.

Szintén bemutatkozik a sorozatban a férfi távolugrás ötkarikás aranyérmese, Irving Saladino, aki tavaly 846 cm-rel győzött ezen a versenyen. A panamai olimpiai bajnoknak ezúttal nem kell számolnia a sérülés miatt visszalépő amerikai Dwight Phillips-szel, ott lesz viszont a világbajnoki és olimpiai ezüstérmes távolugró, Godfrey Mokoena is az esélyesek között. Saladino Hengelóban 830 centiméterrel kezdte a szezont, ami a világ idei második legjobb ugrása a férfiaknál. Az idén már 844-et is tudó ausztrál Mitchell Watts ugyan nem lesz itt a versenyen, de honfitársa, a tavaly (hátszéllel) 878-at is ugró Fabrice LaPierre dobogós lehet.

női 800 méter  világbajnoka Caster Semenya is ott lesz a figyelem középpontjában, aki életében először versenyez majd amerikai földön. A nemi hovatartozása körül kialakult vita miatt világszerte ismertté vált, még mindig csak 20 esztendős futónak nem lesz könnyű dolga ezúttal, hiszen az olimpiai bajnok Pamela Jelimo, a szintén kenyai Janeth Jepkosgei és a világ idei legjobbját futó jamaikai Kenia Sinclair is ott lesz még a kétkörös versenyen. Tavaly parádés versenyt hozott a női 800 Eugene-ban, ahol kilencen is két percen belül futottak. Idén lehet, hogy ez nem fordul elő, de az orosz Maria Savinova tavaly felállított versenycsúcsa (1:57,56) így is veszélyben lehet.

Női 100 méteren indul az olimpiai címvédő jamaikai Shelley-Ann Fraser, aki letöltötte eltiltását (egy fogászati kezelés okán a szervezetébe jutó tiltott anyag miatt kapott hat hónapot), és bár indult már idén 200-as futamokon, a klasszikus távon most versenyez majd először. Ott lesz a mellette a mezőnyben a Pekingben ezüstérmes Sherone Simpson, a bronzérmes Kerron Stewart, valamint a kétszeres vb-bronzérmes amerikai Carmelita Jeter is. Ennek ellenére is kérdés azonban, hogy Veronica Campbell-Brown ostravai 10,76-os futását felül tudják-e múlni.

A 400 méteres férfi síkfutásban ott lesz az olimpiai bajnok Jeremy Wariner a pályán, aki három hete Puerto Ricoban sérült meg, és most szeretne újra önbizalmat meríteni a világbajnoki felkészülésre. Ebben a számban leadta nevezését Oscar Pistorius, a művégtagokkal versenyző dél-afrikai sportoló is, akit hamarosan Budapesten is láthatunk majd versenyezni. Wariner és az amerikai atléták többsége számára ez a verseny a pálya miatt is fontos, hiszen június végén éppen itt rendezik majd meg számukra a világbajnoki válogatót is. Az Eugene-ban rendezett Gyémánt Liga versenyt a DIGI Sport szombaton este 20.00-tól élőben közvetíti.