Roland Garros

Ez volt életem öt legjobb hónapja - Djokovics

Novak Djokovics 43 mérkőzéses veretlenségi sorozata véget ért péntek este, miután a szerb teniszező négy játszmában kikapott Roger Federertől a Roland Garros elődöntőjében. Így Djokovics nem tudta beállítani John McEnroe 42 győzes meccsből álló évkezdő rekordját - 2 találkozót még tavaly nyert, így idén 41-nél tartott -, nem éri utol Guillermo Vilas összesen 46 mérkőzést számláló csúcsát, és ha Nadal megnyeri a tornát, nem lesz világelső sem a jövő héten. No, meg persze nem nyeri meg az év második Grand Slam-viadalát sem, ennek ellenére nem kenődött el túlságosan.

"Ez volt életem és a karrierem legszebb öthónapos időszaka" - kezdte az értékelést a szerb. "A sorozatomnak egyszer véget kellett érnie, tudtam, hogy nem tarthat örökké. Sajnos épp egy nagy meccs jelentette a lezárását, de ilyen a sport."

Novak Djokovics köszönti a közönséget a Roland Garroson, miután kikapott Roger Federertől 2011 júniusában

Ami a rekordlehetőségeket illeti, Djokovics nem érzett különösebb terhet miattuk: "Mindig van nyomás az emberen, mindig vannak elvárások. Persze, ez egy óriási mérkőzés volt. Roger ellen játszani egy Grand Slam-elődöntőben mindig nagy dolog a plusz téttől eltekintve is. Mindketten nagyon koncentráltak voltunk már a legelejétől. Hosszú első szettet játszottunk, és ki tudja, mi lett volna, ha azt meg tudom nyerni. De azt hiszem, jó voltam, vissza tudtam jönni a meccsbe, csak épp nem volt szerencsém a negyedik játszmában, és nem tudtam befejezni."

A világranglista második helyezettje négy napja nem játszott mérkőzést az elődöntő előtt, mivel a negyeddöntős ellenfele, Fabio Fognini sérülés miatt visszalépett. Ez előnyt is jelenthetett volna a szerbnek a pihenési lehetőség miatt, de hátrányt is, mivel az ember ilyenkor könnyen kiesik a ritmusból. Ő azonban nem fogta erre a búcsúját.

"Egy torna alatt a torna részvevője vagy függetlenül attól, hogy épp játszol vagy nem. Érzed a pezsgést magad körül, koncentrálnod kell, keményen kell dolgoznod minden nap, és reménykedned kell, hogy ez kifizetődik."

A mérkőzés nagyon sokáig tartott, és ha nem ér véget a negyedik játszmával, akkor valószínűleg csak szombaton fejezték volna be a sötétedés miatt, de Djokovics ezzel sem foglalkozott különösebben.

"Nem voltak épp jók a fényviszonyok, de mire számíthat ilyenkor az ember? Este fél tíz volt. Nehezen láttam a szervákat, főleg a tie-break utolsó pár labdameneténél. De mindketten ugyanolyan sötétben játszottunk."

Végül arról is beszélt, hogy hogy értékeli magában a péntek esti vereséget: "Bizonyos értelemben mindig felszabadul az ember, amikor befejez egy ilyen tornát. Persze győztesként jobb érzés, mint vesztesként. A vereség egyikünknek sem jó érzés, hiszen mind versenyzők vagyunk. Profi teniszezők, akik minden meccset meg akarnak nyerni."