Felkészülési mérkőzés

A visszatérő Szabics góljával vertük Luxemburgot

A magyar válogatott felejthető mérkőzésen a Sturm Graz öt év után visszatérő támadójának góljával nyert 1-0-ra a miniállam ellen.

A Sturm Graz támadója góllal tért vissza - Fotó: MTI

A San Marino elleni jövő keddi Eb-selejtezőre megfelelő felkészülést jelentett a magyar válogatott számára a Luxemburg elleni barátságos mérkőzés. Ahogy Egervári Sándor elmondta, a nemzeti csapat számára nincs tét nélküli összecsapás, hiszen fontos FIFA-pontok jártak a győztesnek, ami arról is dönthet, hogy a 2014-es brazíliai vb selejtezőiben a harmadik, vagy a negyedik kalapba kerülünk. Rögtön a kapuban egy újoncot avatott Egervári Sándor, hiszen a Boltonban védő Bogdán Ádám állt a háló előtt. Az összeállításban a másik kissé meglepő személy Tököli Attila szerepeltetése volt, aki az egyetlen támadó volt a kezdőcsapatban.

A hetedik percben épp a kecskeméti támadó esett el gyanús körülmények között a büntetőterületen belül, de a bíró sípja néma maradt. Két percre rá ismét a veterán csatár került helyzetbe, 15 méterről megpróbálta átemelni a kapust, ám ő könnyedén megfogta a labdát. Negyedóra elteltével Dzsudzsák lépett ki a bal oldalon, majd középre adott, ahol Koman vehette át a labdát, azonban belebotlott, így a védők tisztázni tudtak. Nem játszott jól a magyar válogatott, néhol kifejezetten motiválatlanul mozogtak a játékosok. A félidő közepén Bogdán adta el a labdát, az azt megszerző luxemburgi játékost csak szabálytalanul tudtuk megállítani, de a szabadrúgás lepattant a sorfalról.

Egyre bátrabb lett a hazai együttes, sokszor még egy az egyben is elmentek a magyar játékosok mellett. Bogdánnak többször is veszélyes helyzetben kellett kivetődnie, nem erre számítottak a magyar szurkolók a mérkőzés előtt. A 37. percben Hajnal került helyzetbe, ám éles szögből leadott lövését védte Joubert. A félidő utolsó percében Tököli indulhatott volna a jobb oldalon, szemtől szemben állt a kapussal, majd megpróbálta meghúzni mellette, ez azonban nem sikerült neki, Joubert rávetődött a labdára. Ha finoman akarunk fogalmazni, felejthető játékot nyújtott a magyar csapat az első játékrészben, a vendéglátók viszont - magukhoz képest - bátran és ügyesen játszottak. Egervári Sándor azon is elgondolkodhatott volna, hogy egyáltalán kiket hagyjon a pályán, annyi volt a gyenge teljesítmény.

A második félidőre Elek és Tököli már nem jött ki, helyettük Szabics és Németh lépett pályára. A magyar válogatott támadójátéka egy csapásra élénkebb lett, igaz még így is sokszor a felesleges íveléseket erőltettük, a rövid passzok helyett. Az 53. percben Dzsudzsák ment el a bal oldalon, majd középre adott labdájára Szabics remek ütemben érkezett, és higgadtan lőtt a kapu közepébe (0-1). A gólt követően Koman húzott el a jobb oldalon, majd középen Németh Krisztiánt hozta volna játékba, átadása azonban pontatlan volt. A kapitány kisérletezésre használta fel az utolsó fél órát, Czvitkovics, Pintér és Koltai is beállt a csapatba. Továbbra sem játszottunk jól, néha hajmeresztő hibákat követtünk el a hátsó alakzatban, labdákat adtunk el a tizenhatosunk előtt. Voltak még lehetőségek Dzsudzsákék előtt, ám az utolsó passzok nem sikerültek, így maradt az 1-0-s, nyögvenyelős győzelem a miniállam ellen.

Felkészülési mérkőzés

Luxemburg-Magyarország 0-1 (0-0)
gólszerző: Szabics (53.)