Atlétika

Eugene-ben rajthoz áll az athéni olimpia bukott bajnoka

A 2004-es olimpiai 100 méteres síkfutásának bajnoka, Justin Gatlin öt év után ismét nagy versenyen indul: a doppingolás miatt négy évre eltiltott atléta rajhoz áll szombaton a Gyémánt Liga-sorozat eugene-i állomásán.

Justin Gatlin rajthoz áll a Gyémánt Liga - sorozat eugene-i állomásán

A 2005-ös világbajnok a nagy esélyes pekingi ezüstérmes trinidadi Richard Thompsonnal és az ugyanott a jamaicai váltóban aranyat nyert Nesta Carterrel és Michael Fraterrel szeretné felvenni a versenyt.

"Versenyképes és gyors vagyok - nyilatkozta a Reutersnek a 29 éves amerikai, akinek mintájában 2006-ban bukkantak tiltott szerek nyomaira.

Hosszas procedúra után visszaesőként 2008 januárjában  - 2006-ig visszamenőleg - négy évre eltiltotta egy háromtagú bizottság, amelynek határozatát egy hónappal később megtámadta az atléta. A fellebbezés célja az volt, hogy a büntetést az első doppingvétségeknél szokásos két évre csökkentsék, miután a sportoló 2001-es első lebukása után bebizonyosodott, hogy a tiltott anyag egy olyan gyógyszerrel került a szervezetébe, amelyet gyermekkora óta húzódó betegsége miatt szedett. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) azonban 2008 júniusában helybenhagyta az eltiltást, így Gatlin nem indulhatott a pekingi olimpián, büntetése pedig tavaly májusban járt le. Júliusban tért vissza, de csak kisebb versenyeken indult, a nagy viadalok szerevező nem küldtek meghívót a bukott bajnoknak. Most hazájában "debütálhat". - Megtiszteltetés, hogy egy ilyen rangos versenyen, az Egyesült Államok atlétikájának Mekkájában futhatok."

"Justin az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) és az USATF (Egyesült Államok Atlétikai Szövetsége) szabályai szerint jogosult az indulásra, letöltötte büntetését. Ebben az országban az a társadalom felfogása, hogy ha valaki megbűnhődött tettéért, akkor jár neki a második esély" - mondta Tom Jordan, a viadal főszervezője.

"Ez egy újjászületés nekem. Ez az út remélhetőleg elvezet oda, hogy ismét bajnok lehessek" - bizakodik Gatlin, aki szerint jó esélye van rá, hogy a bekerüljön az augusztus végi világbajnokságon induló amerikai válogatottba.

Gatlin az is elmondta, hogy át szeretné törni a 10 másodperces határt. Egyéni legjobbja 9.77 mp, amit 2006 májusában futott, és akkor világcsúcs-beállítás volt, de később törölték doppingolása miatt. Ebben a szezonban 10.06 a legjobb eredménye.