FIFA

Újabb négy évre Blattert választották elnöknek

  • MTI

Az egyedüli jelöltként induló Joseph Blattert szerdán újabb négy évre megválasztották elnöknek a FIFA zürichi székházában zajló 61. kongresszuson.

Blatter újabb négy évre a FIFA elnöke lett - Fotó: MTI
Joseph Blatter
Születési idő, hely: 1936.03.10., Vieges, svájci sportvezető, sportdiplomata.1948 és 1971 között aktív labdarúgó volt. A lausanne-i egyetemen közgazdaságtanból diplomát szerzett.
1975 augusztusától a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fejlesztési programjának vezetője.1998. június 8-án a FIFA elnökévé választották, majd 2002. május 29-én újabb négyéves megbízatást kapott. 2003-ban 2007-ig meghosszabbították mandátumát.
A 208 tagország képviselői közül 203 adott le szavazatot, s ebből 186 támogatta a szervezetet 1998 óta irányító svájci sportdiplomatát, akinek legalább 102 voksot kellett kapnia ahhoz, hogy negyedik elnöki ciklusát is megkezdhesse.

A magyar szövetség képviseletében Csányi Sándor elnök szavazott.

"Teljes szívemből köszönöm a bizalmat. Négy évünk van, hogy együtt folytassuk az utunkat és elvégezzük a munkánkat. - mondta megválasztását követően Blatter. - Örömmel tölt el, hogy ilyen összetartó és egységes a FIFA, mert így képesek leszünk pozitív irányba elindulni. Rendkívül megindító és megtisztelő ez a bizalom".

A 75 éves Blatter arról is beszélt, hogy meg kell erősíteni az etikai bizottságot, amelynek professzionálisabban kell működnie, s a tagjait a kongresszus fogja megválasztani, s egyúttal új etikai kódex megalkotásáról is szót ejtett.