Magyar foci

Két év múlva elkészülhet a debreceni stadion

  • MTI

Két év múlva elkészülhet Debrecenben az új Nagyerdei Stadion: kedden létrejött az a projektcég, amelyet az állami pénzből épülő létesítmény rekonstrukciójának megvalósítására hoztak létre.

Az új debreceni stadion látványterve.
Az ünnepélyes aláíráson Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója, Vígh László kormánybiztos, valamint Tauber Zoltán, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) vezérigazgatója látta el kézjegyével a megállapodást.

"Magyarországon jelen pillanatban nincs olyan stadion, ahol maradéktalanul le lehet játszani egy európai kupameccset. A XXI. században el kéne érni azt, hogy a fővárosban és máshol is legyen egy-egy ilyen létesítmény"- mondta Kósa Lajos. A polgármester hozzátette: természetesen továbbra is a Puskás Ferenc Stadion tekinthető az első számú létesítménynek Magyarországon, ám a debreceni projekt kiváló tapasztalatszerzést is jelenthet annak átépítése előtt.

"Ez egy nagyjából húszezres stadion lesz majd, amely hozzávetőlegesen 12 milliárd forintból készülhet el. Az állam így majd, egy sokkal nagyobb beruházás előtt megtapasztalhatja a buktatókat, a Puskás Ferenc Stadion ugyanis alsó hangon 60 milliárdba kerül majd" - mondta Kósa Lajos.

Kósa Lajos hozzátette: a tervezői programmal már elkészültek, így a munkálatokat a legrövidebb időn belül elkezdhetik majd. Debrecen polgármestere szerint a magyar labdarúgás számára az jelentené a következő lépcsőfokot, ha a bajnokságban meghatározó szerepet betöltő négy-öt-hat csapat mindegyikének hamarosan európai szintű stadionja lenne.    

A projektcéggel kapcsolatban Vígh László kormánybiztos elmondta: az egymillió forintos alaptőkével létrehozott cég 51 százalékban az MNV Zrt., 39 százalékban BMSK Zrt., 10 százalékban pedig a debreceni önkormányzat tulajdona.