Sportpolitika

A kormány megadta a garanciát a Világjátékokhoz

  • MTI

Budapest után kedden a kormány is megadta a szükséges garanciát, így a Nemzeti Sportszövetség leadhatja a 2017-es Világjátékokra szóló magyar pályázatot.

Az NSSZ keddi tájékoztatása szerint a kormány hat, a főváros pedig két milliárd forintra vállalt garanciát, így Budapest Gödöllővel közösen kandidál az olimpián kívüli sportágak világversenyének megrendezésére.
A pályázat leadási határideje ma (kedd) éjfél, ezért Szántó Éva, az NSSZ főtitkára Düsseldorfba utazott, hogy személyesen adja át az anyagot Joachim Gossownak, a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) ügyvezető igazgatójának.

Szántó az elutazását megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy "a jó pályázati anyagra és a magyar sportban meglévő szaktudásra" alapozzák a sikert, hozzátéve, hogy az NSSZ információi szerint Fokvárost, Moszkvát és Wroclavot kell legyőzni a 2017-es Világjátékok megrendezéséért.

"Budapest számára racionálisan elérhető cél a Világjátékok sikeres megrendezése – mondta a Liszt Ferenc repülőtéren rendezett sajtóeseményen Szeneczey Balázs, Tarlós István főpolgármester kabinetfőnöke. - Soha nem volt még ilyen sok sportágat felvonultató világesemény Magyarországon, és ez jó ajánlólevél lehet egy esetleges későbbi olimpiai kandidáláshoz is."

Az IWGA várhatóan június végén küld szemlebizottságot a kandidálókhoz, s a döntést még az idei év végén meghozza a szervezet.