Monacói Nagydíj

Vettel nyerte a kaotikus Monte Carló-i futamot

Sebastian Vettel Monte Carlóban sem hibázott, az idei 6. futamon 5. győzelmét aratta. A címvédőt a szerencse is segítette, mivel egy kerékcserére szólt a Red Bull taktikája, de hat körel a vége előtt egy tömegbaleset és az abban könnyebb lábsérülést szenvedett Vitalij Petrov ápolása miatt félbeszakították a versenyt, így a német új gumikat kapott, és kényelmesen végigautózta az újraindítás utáni hat kört.

Az első rajthelyről induló Sebastian VETTEL, a Red Bull Racing címvédő német versenyzője halad a mezőny élén a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Monacói Nagydíján a monte-carlói utcai pályán.
A pole pozícióból induló Vettel jól kapta el a rajtot, Button megőrizte 2. helyét, míg Alonso megelőzte Webbert, a 4.-ről a 3. helyre jött fel. Michael Schumacher nagyon beragadt a rajtnál, az 5.-ről a 10. pozícióba esett vissza. Az első kör után Vettel, Button, Alonso, Webber, Rosberg, Massa volt az első hat sorrendje. Vettel borzasztó tempót diktált, körönként 8 tized másodpercet adott Buttonnak, három kör után már három másodperc előnnyel autózott az élen. Alonso tartotta a másfél másodperces különbséget Button mögött.

Michael Schumacher egyértelműen feltartotta Hamiltont, a német nagyon szenvedett a szuperlágy abroncsokon, de Hamilton még túl messze volt az előzéshez. Az egyenesekben egyértelműen gyorsabb volt, de nem tudott beférkőzni a német mellé. Időközben Alonso és Button is felvette Vettel ritmusát, a 8. körben Alonsoé volt a leggyorsabb kör (1.19.327).

A 10. körben az első kanyarban Hamilton bebújt Schumacher mellé, és visszaelőzte a Mercedest. A 12. körben Barrichello is elment volt csapattársa mellett, a hétszeres világbajnok autója gyakorlatilag már vezethetetlen volt. A következő körben bement a német a bokszba, ismét szuperlágy gumikat kapott és új első szárnyat is. Márkatársa, Rosberg sem bírta tovább, az ő autója is elfogyott, Massa és Maldonado is elment mellette. A 14. körben 4,2-ről 3,4 mp-re csökkent Vettel előnye. Button a 15. körben állt ki a bokszba, a címvédő a 16.-ban, lágy gumikat kapott, de több mint hat másodpercig vacakoltak a szerelők. Rögtön utána Webber is jött, és az ausztrál kerékcseréjét is elrontották. Button átvette a vezetést, Alonso a 3. helyre állt vissza a kiállás után. Közben Lewis Hamilton utolérte Petrovot és Maldonadót.

A 20. kör után Button, Vettel, Alonso, Massa, Maldonado, Petrov, Hamilton, Barrichello, Kobajasi, Sutil volt az első 10 helyezett sorrendje.

A 23. körben a McLaren behozta Hamiltont, a gumikon még rajta voltak a melegítők, újabb csapatnál is bakiztak a szerelők, a brit a 13. pozícióba esett vissza. Vettel és Hamilton is hátrányba került az elhibázott kerékcsere miatt. A 24. körben már 11.231 mp volt Button előnye Vettel előtt. A 27. körben Massa is gumit cserélt, lágy abroncsokat kapott, a 4. Petrov még húzta a kiállást. Button a lágy gumikon folyamatosan 1-1,5 mp-et vert Vettelre, Webber csak a 12. helyen volt Buemi mögött.

Paul di Resta a 27. körben bokszutca-áthajtásos büntetést kapott, Alguersuarit próbálta előzni a hajtűkanyarban, összekoccantak. A 29. körben Petrov is kiállt, Hamilton közben a kiállás után elé érkező Massát támadta. A 31. körben Schumacher megelőzte csapattársát, sok jelentősége nem volt (14., ill 15. hely).

A 33. körben Button ismét szuperlágy gumikat kapott, a 3. helyre érkezett vissza. Hamilton összeakadt Massával, a brazil az alagútban nekicsapta versenygépét a falnak, beküldték a biztonsági autót. Schumacher gépe is megállt a bokszbejárat előtt. Vettel, Button, Alonso, Sutil, Kobajasi, Webber, Hamilton, Maldonado volt az első nyolc sorrendje a Safety car mögött, de Vettel és Button között lekörözött autók is voltak, és az éllovas eggyel kevesebbszer volt kint üldözőinél. A 38. kör végén a biztonsági autó elengedte a mezőnyt, a versenybíróság pedig vizsgálta Massa és Hamilton büntetését. Button és Alonso is áthámozta magát a lekörözötteken, és mindketten azonos időket autóztak a vezető Vettellel, aki 3.3 mp-es előnnyel haladt az élen. A 43. körben Lewis Hamiltont is bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtották, a 9. helyre esett vissza.

Jenson Button elkezdett leszakadni Vetteltől, a negyedik helyen autózó Sutil mögött pedig összetömörült a mezőny. Paul di Resta ismét ütközött, ezúttal D'Ambrosiónak ment neki a hajtűben. A 49. körben Buttonnak felrakták a lágy gumit, a 3. helyre jött vissza, Hamilton is követte őt, nem veszítette el a pozícióját (9.). Az 51.körben Button futotta a leggyorsabb kört, 13 mp-re volt a 2. Alonsótól, aki folyamatosan zárkózott fel Vettelre. A német helyzete kétséges volt, rizikós lett volna, ha végig a 16. körben felrakott gumikkal hagyja kint a Red Bull, ha pedig kiáll a bokszba, akkor Button mögé került volna vissza...Button már csak 9 mp-cel volt Alonso mögött az 55. körben, és körönként 2 mp-ert vert a Ferrarisra, aki megérkezett Vettel mögé. Érdekes taktikai játék bontakozott ki 20 körrel a vége előtt az élen, mögöttük (közel 50 mp-re) a Sutil vezette vonat autózott. A 62. körben Button is megérkezett Alonso mögé, a Red Bull rádiós üzenete alapján úgy tűnt, hogy Vettelt nem akarják behívni a bokszba.

Egymás nyakán autózott Vettel, Alonso és Button, Kobajasi közben kockáztatott, és elment Sutil mellett, majd Webber is megelőzte Sutilt. Vettel mögött türelemjáték zajlott, aminek a biztonsági autó vetett véget: a 69. körben Sutil nekicsapódott a korlátnak, defektet kapott, tömegbalesetet okozva az uszodánál. Algersuari nekiment Hamiltonnak, majd Petrov is beleszaladt a Toro Rosso pilótájába, jött a Safety Car. A 72. körben, hattal a vége előtt piros zászlót lengettek, megszakították a Monte Carló-i futamot. Mentőautó állt a pályán, Petrov balesetének helyszínén, a versenyzők felsorakoztak a piros vonal előtt. A McLaren szerelői Hamilton törött hátsó szárnyát javították, Vettelnél és Alonsónál kereket cseréltek.

A mentőben Petrovot ápolták, a BBC információ szerint az orosz pilóta a lábát ütötte meg, felülvizsgálatra bevitték egy közeli kórházba. 16:04 perckor, körülbelül húsz perc várakozás után újraindították a futamot a Safety car mögött, ami egy kör után állt ki. Vettelnek a közjáték miatt óriási mázlija volt, kedvezményezett helyzetben vágott neki a hátralévő 6 versenykörnek, friss gumikon. Hamilton megpróbálta megelőzni Pastor Maldonadót, a Williams-Cosworth pilótájának autója megállt. Vettel két kör alatt már 1.4 mp-es előnyt szerzett Alonsóval szemben. Lewis Hamilton nagyon agresszívvá vált a végére - noha a versenybíróság vizsgálta az előbbi ütközést -, Webbert is támadta.

Az élen már semmi izgalom nem történt, Vettel a második biztonsági autó és a piros zászló révén maradt az első helyen, és az idei 6. futamon 5. győzelmét aratta, pályafutása során először győzött Monacóban. Webber az utolsó körben megelőzte Kobajasit, és feljött a 4. pozícióba.

Vettel idei 5. győzelmét ünnepli

Monacói Nagydíj végeredmény

A pontversenyek állása a hatodik futam után (még 13 van hátra):
pilóták:
1. Sebastian Vettel 143  
2. Lewis Hamilton 85  
3. Mark Webber 79  
4. Jenson Button 76  
5. Fernando Alonso 69  
6. Nick Heidfeld 29  
7. Nico Rosberg 26  
8. Felipe Massa 24  
9. Vitalij Petrov  21  
10. Kobajasi Kamui 19  

Csapatok:
1. Red Bull 222  
2. McLaren 161  
3. Ferrari 93  
4. Renault 50  
5. Mercedes 40  
6. Sauber 21  
7. Force India 10  
8. Toro Rosso 7  
9. Williams 2  

Következik: Kanadai Nagydíj, Montreal, június 12.