Búcsú

Remélem, jó példakép voltam - van der Sar

A holland kapus először kipiheni magát

A szombat esti Barcelona-Manchester United BL-döntőn lépett utoljára pályára Edwin van der Sar, az angol csapat kapusa. A holland hálóőr természetesen szomorkásan értékelte a 3-1-es vereséggel végződött búcsúmeccsét, és elmondta, hogy még nincsenek konkrét tervei a jövőre.

A 40 éves kapus először magáról a mérkőzésről beszélt a sajtó képviselőinek: "Jól játszottak, de ezt tudtuk előre, és megpróbáltunk tenni ellene. Azt hiszem, az első húsz percben jól is ment. Nyomást tudtunk gyakorolni rájuk, és negyedórával tovább kitartottunk, mint annak idején Rómában. Sajnos azonban ők lőtték az első gólt. Jó lett volna, ha nekünk sikerül, más lett volna a játék. Így is elég erősek voltunk azonban, hogy egyenlítsünk, és a félidei 1-1 jó eredménynek tűnt. Tíz perccel a szünet után viszont újabb gólt lőttek, és ezzel már nem tudtunk mit kezdeni. Messi góljánál azt hittem, jó helyen állok, mert a hosszú oldalra szokott lőni, ráadásul úgy éreztem, Vidics jól zárja a rövidet."

Edwin van der Sar int a közönségnek a Barcelona-Manchester United Bajnokok Ligája-döntő után a Wembley Stadionban 2011 májusában

Amiatt, hogy nem sikerült BL-győzelemmel zárnia a karrierjét, természetesen szomorú volt, de ha az egész karrierjére visszatekint, szégyenkeznie azért nem kell.

"Egy mérkőzéssel többet játszottam, mint kellett volna. Persze nem mindenkinek adatik meg, hogy sikerrel búcsúzzon. De mindenkinek köszönöm az élményeket és az emlékeket, és biztos vagyok benne, hogy nem utoljára láttak. Konkrét terveim egyelőre nincsenek. Az biztos, hogy pihenni fogok egy kicsit, és egy időre elszakadok a focitól. Elmegyek golfozni, elviszem nyaralni a családom, és több időt töltök a gyerekeimmel. Egy focistának nagyon kell koncentrálnia az edzésekre, az étkezésre, arra, hogy vigyázzon magára. Azt hiszem, egy kicsit most kiengedek. Olyan egyszerű dolgokat akarok csinálni, mint a síelés vagy a motorozás" - ábrándozott a közeljövőről a hálóőr.

Van der Sart már évek óta a legendás kapusok közé sorolják, de ő maga szerényen értékelte a saját teljesítményét: "Azt, hogy milyen játékos voltam, döntsék el mások. Én csak annyit tehettem, hogy a legjobbamat próbáltam nyújtani a pályán, és jó példakép próbáltam lenni a gyerekeknek. Remélem, lesz köztük néhány, aki miattam akar majd kapus lenni. Egy kis elhivatottsággal és a játék szeretetével pedig elérhetik, amire vágynak."

Természetesen edzője, Alex Ferguson is mondott róla néhány szót, és érhető módon csak szuperlatívuszokban tudott beszélni - immár - egykori játékosáról: "Nagyszerűen szolgálta a Manchester Unitedet, és csak a legjobbakat kívánhatjuk neki. Nagyszerű karriert futott be, és mindig elképesztő alázattal és profizmussal dolgozott. Ez az, ami igazán kiemelkedővé tette őt."