Olasz Kupa

Érvényesült a papírforma, az Inter megvédte címét

Az Internazionale megvédte címét a Olasz Kupában, miután 3-1-re győzött a vasárnapi döntőben a Palermo ellen. Nem brillírozott a milánói csapat, de Samuel Eto'o magabiztosan értékesítette helyzeteit, míg a másik oldalon a szinte 90 percig végig támadó szicíliaiak sorozatosan csődöt mondtak a kapuval szemben. A kupasikerrel megmentették felemás szezonjukat a kék-feketék.

Eto'o volt az Inter hőse a kupadöntőben

Olasz Kupa, döntő:
Internazionale-Palermo 3-1 (1-0)
Róma, Stadio Olimpico, vezette: E. Morganti.
INTERNAZIONALE: J. César - Nagatomo, Lúcio, Ranocchia, Chivu - Zanetti, T. Motta (Mariga, 83.), Sztankovics - Sneijder (Milito, 87.) - Pazzini (Pandev, 61.), Eto'o. Vezetőedző: Leonardo.
Cserepad: Castellazzi, Hardzsa, Mariga, Milito, Materazzi, Samuel, Pandev.
PALERMO: Sirigu - Cassani, Munoz, Goian (Carrozzieri, 24.), Balzaretti - Migliaccio, Acquah (Miccoli, 55.), Nocerino - Ilicic, Pastore - Hernández (Pinilla, 79.). Vezetőedző: Delio Rossi.
Cserepad: Benussi, Kasami, Miccoli, Liverani, Darmian, Pinilla, Carrozzieri.
Gólszerző: Eto'o (26., 77.), Milito (90.+2.), illetve Munoz (88.) Piros lap: Munoz (90.)

Abel Hernández már az első percben helyzetbe került, de jobbról a kapu mellé lőtt. Az első tíz perc elteltével az Inter jóval többet birtokolta a labdát, a Palermo a gyors ellentámadásokra épített, a kék-feketék Pazzinit keresték, aki nem tudott mit kezdeni az előreívelt labdákkal.

A 18. percben Ilicic ugratta ki Pastorét, aki hosszan tolta meg a labdát, César elhalászta előle. Egy perccel később 15-16 méterről, kapásból tüzelt az argentin jócskán a kapu fölé. A 24. percben Sneijder tűzte rá a labdát jobbról, ez is méterekkel elkerülte a kaput. Bár a Palermo játékában volt benne inkább a gól, az Interben klasszisok futballoznak, Samuel Eto'o csapata első igazi helyzetét gólra váltotta: Sneijder ugratta ki a kamerunit, aki balról, 8 méterről a bal alsóba helyezett (1-0).

A 28. percben Balzaretti egyenlíthetett volna, de a kapu fölé fejelt. Négy perccel később ismét nagy helyzetet hagyott ki a Palermo, az Inter kapuja előtt kavargott a labda, amely végül Chivu lábán pattant meg, de César hárított. A 42. percben Ilicic Ranocchia mellett huppant a földre a tizenhatoson belül, Morganti edzőt nem hatotta meg. A rózsaszín-feketék nagyon hajtottak az egyenlítésért, sorozatosan dolgozták ki a helyzeteket, de Júlio César hálója érintetlen maradt, 0-0-val vonultak szünetre a felek élvezetes első félidőt követően.

A második játékrész elején megint beszorult az Inter saját kapuja elé, de a helyzetkihasználása továbbra sem javult Delio Rossi együttesének. A mester cserével próbált frissíteni: Acquah helyére Miccoli érkezett.  A 60. percben Miccoli 13 méteres fejesét halászta ki a bal alsóból César. Veszélyes játékot játszott az Inter, Sirigunak nem sok dolga alatt, a nem sokat mutató Pazzinit le is kapta Leonardo, Pandevet küldte be a pályára. Tökéletesen védekeztek a Nerrazurrik, noha óriási nyomás nehezedett a címvédőre. A 67. percben Hernández óriási labdát kapott Pastorétől, de Chivu szabályosan szerelte. Egyre fogyott az idő a Palermo elől, a 70. perc környékén kissé felszabadult a nyomás alól az Inter, el-eljutottak az ellenfél kapuja elé.

A 75. percben Balzaretti lövése az oldalhálót érte. A másik oldalon viszont ott volt Samuel Eto'o: a csatár ezen az estén ha a kapu elé került, nem tudott hibázni: a 77. percben Sneijder adott álompasszt balról a kameruninak, aki 6 méterről, jobbról a bal alsóba lőtt (2-0). A Sasok egyre elkeseredettebben próbálkoztak, a reményeket Munoz hozta vissza a 88. percben, egy bal oldali szögletet követően teljesen tisztán fejelt a hálóba (2-1). Delio Rossi nagy igyekezetében szinte befutott a pályára, hogy segítse fiait, de túl későn jött a gól, és a szépítő Munoz a rendes játékidő utolsó percében kiállítatta magát, miután megkapta második sárgáját.

Az Inter teljesítményét a csereként beállt Diego Milito, a tavalyi finálé hőse koronázta meg, Pandev bal oldali beadását közelről passzolta a hálóba (3-1).

Az Internazionale megvédte címét, és a felemás szezont kupagyőzelemmel zárta, ami talán Leonardo alatt is megszilárdíthatja a kispadot. Nem játszott parádésan az Inter, a második felvonásban csökkent a mérkőzés színvonala, de összességében mégis megérdemelten nyerték meg a trófeát, a kulcspillantokban nem hibáztak, emellett szinte hibátlanul védekeztek a pocsék helyzetkihasználással játszó Palermo ellen.

A milánói alakulat története során hetedszer ért a csúcsra az Olasz Kupában, míg a déli gárda továbbra is nagy kupasiker nélkül áll, de mivel az Inter a bajnoki ezüstéremmel kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába, a Palermo indulhat az Európa Ligában.