Olasz Kupa előzetes

Az Inter hetedszer, a Palermo először győzhet

Vasárnap este a római Olimpiai Stadionban rendezik a labdarúgó Olasz Kupa döntőjét. A címvédő, eddigi hatszor győztes Internazionale a Palermót fogadja, a statisztika a kék-feketét sikerét jósolja.

Pazzini kulcsfigura lehet a döntőben

A címvédő Inter minden bizonnyal nincs híján motivációnak, elbuktak a bajnokságban ("csak" 2. helyen végeztek), és csúfoson leszerepeltek a Bajnokok Ligájában is (7-3-as összesítéssel lépett tovább a milánóiakon a német Schalke a negyeddöntőben), így a "vigaszágat" megnyerve egy kupasikerrel zárnák az évet. Viszont a meglepetéscsapat Palermóra ez hatványozottan igaz, hiszen történetük legnagyobb sikerét aratnák a győzelemmel. A szicíliai klub eddig kétszer, 1974-ben és 1979-ben került kupagyőzelem kapujába, de előbb a Bologna, majd a Juventus állta útjukat.

A Serie A-ban nyolcadik helyen zárt Sasok a Chievo, a Parma, majd az elődöntőben a bajnok Milan testén keresztül jutottak a fináléba, a Nerazzurrik a Genoa, Napoli, Roma hármast leküzdve vívták ki a jogot a döntőre.

Az Interben a kulcsember Wesley Sneijder (mint szinte az egész szezonban) kisebb sérüléssel küzd, a mérkőzés előtti orvosi vizsgálat dönt játékáról, kiesése esetén Husszein Hardzsa helyettesítheti. Esteban Cambiasso nem épült fel, míg Maicon eltiltott.

A vezetőedző, a brazil Leonardo a felemás szezon ellenére töretlen lelkesedéssel nyilatkozott: "Évek óta sérülések sorozata sújt minket, de ez a csapat megmutatta, hogy micsoda erő és szellem lakozik benne. Nagy eredmény volt, hogy elődöntőben sikerült legyőznünk a Romát, már csak egy siker hiányzik az igazi ünnepléshez."

A másik oldalon a védekező középpályás Cesare Bovóval és a középpályás Armin Bacsinoviccsal nem számolhat eltiltás miatt Delio Rossi edző, Afriyie Acquah-ot és Federico Balzarettit várhatóan összetoldozzák a döntőre. "Ha minden bennünk rejlő lehetőséget ki tudunk használni, akkor bárkit meg tudunk verni. A játékosok nagyon szeretnék hazavinni a trófeát a szurkolóinknak" - nyilatkozta a tréner, akinek a menesztéséről már régóta keringenek a pletykák, annak ellenére, hogy döntőbe vezette együttesét. Egy biztos, a csapatkapitány, Fabrizio Miccoli már bejelentette, hogy ez lesz az utolsó meccse a rózsaszín-fekete mezben, nyáron távozik a szicíliai klubtól.

"Bár mindössze 15 százalék esélyt látok a győzelmünkre, a kupa elhódítása a legszebb ajándék lenne számomra" - mondta a palermói klubelnök, Maurizio Zamparini, aki június 9-én ünnepli 70. születésnapját.

A Palermo legutóbb 2005 szeptemberében tudta legyőzni ellenfelét, azóta hét milánói győzelem és négy döntetlen párharcuk mérlege. Legutóbb január 30-án találkoztak, akkor 3-2-re nyert a San Siróban Leonardo gárdája. Azon a bajnokin debütált a milánói klub mezében a Sampdoriától leigazolt Giampaolo Pazzini, a támadó duplázott a mérkőzésen, ez mindenképp jó ómen csapatának. A statisztika tehát a kék-feketék sikerét jósolja.

Olasz Kupa, döntő:
Internazionale-Palermo
Róma, Stadio Olimpico, 20:45

A várható kezdőcsapatok:

Inter: César - Chivu, Ranocchia, Lucio, Nagatomo - Motta, Stankovic, Zanetti - Sneijder - Eto'o, Pazzini.
Palermo: Sirigu - Balzaretti, Munoz, Goian, Cassani - Nocerino, Acquah, Migliaccio - Ilicic, Pastore - Pinilla.