NHL

Semmi, csak egy Horton-gól - a Boston jutott a nagydöntőbe

A Boston Bruins 1-0-ra győzött a Tampa Bay Lightning ellen az NHL keleti főcsoportdöntőjének hetedik mérkőzésén, és ezzel bejutott a Stanley Kupa-döntőbe, ahol a nyugati bajnok Vancouver Canucks lesz az ellenfele. A pénteki mérkőzés nagyszerű, lendületes játékot hozott, és az izgalmak ellenére egyetlen kiállítás sem volt. A kapusok parádéztak, végül Nathan Horton gólja döntött, aki lassan elmondhatja, hogy a hetedik meccsekre szakosodott.

Végig a hazai jégen játszó Boston volt fölényben a mérkőzésen, de egy fantasztikus formát mutató Dwayne Rolosonnal találták szemben magukat. A veterán hálóőr megint azt az önmagát idézte, aki a rájátszás legjobb védési mutatóival kezdte a párharcot, nyoma sem volt a néhány mérkőzéssel ezelőtti bizonytalanságoknak.

Nathan Horton lő gólt Dwayne Rolosonnak a Borton Bruins-Tampa Bay Lightning NHL-mérkőzésen, a Keleti Főcsoport döntőjének hetedik találkozóján 2011 májusában

Tartotta is a frontot, ameddig tudta, és az sem elsősorban rajta múlott, hogy végül egyszer túljutott rajta a korong. A harmadik harmad közepén David Krejci lőtt a bal oldali bedobókörről a kapuja elé, ahol Nathan Horton elszakadt a kissé lassan reagáló védőktől, és a hosszú oldalon már könnyed mozdulattal passzolhatta a pakkot a hálóba. A Boston ezután még az addig látottnál is szorosabbra húzta a védekezését, hét és fél perc alatt mindössze két kapura tartó lövést engedélyeztek a Tampa Baynek. Tim Thomas pedig azokat is kifogta, ahogy korábban az összeset, így a második shutoutját érte el a párharcban.

Horton pedig a második mindent eldöntő gólját ebben a rájátszásban, miután az első körben a Montréal elleni hetedik találkozó hosszabbításában is az ő találata döntött. Ezzel történelmet is írt, hiszen még senki nem volt ilyesmire képes az NHL-ben. Nem rossz egy playoff-újonctól...

Érdekes, hogy a nagy tét hatására a játékosok nemhogy elvesztették volna a fejüket, hanem annyira fegyelmezettek voltak, hogy egyetlen kiállítást sem hoztak össze egyik oldalon sem. Persze lehet, hogy a játékvezetők voltak elnézőbbek az átlagosnál, de Claude Julien, a Bruins edzője ennek is örült.

"Nagyon tetszett, hogy a bírók hagyták a játékosoknak, hogy egymás között döntsék el a meccset. Nem is kívánhattam volna jobb hetedik mérkőzést a csapatomnak. Jól játszottunk, nem követtünk el nagy hibákat, kitartóak és magabiztosak voltunk. Korábban is szerezhettünk volna néhány gólt, de ellenfelünk kapusa fantasztikus volt, és meccsben tartotta a csapatát" - mondta a szakember.

A Boston ezzel 1990 óta először jutott el a nagydöntőbe, és megpróbálhat megszakítani egy közel 40 éves rossz sorozatot. A Stanley Kupát ugyanis utoljára 1972-ben emelhették a magasba, azóta 1974-ben, '77-ben, '78-ban, '88-ban és '90-ben is elbukták a finálét. A Vancouver elleni párharc szerdán kezdődik.

NHL rájátszás